Coaliţia Vot Corect: Drepturile fundamentale "în general respectate" la prezidențiale. Ce a înclinat balanța către Simion

Un raport prezentat luni de Coaliţia Vot Corect evidenţiază că alegerile prezidenţiale au oferit electoratului opţiuni diverse, iar drepturile fundamentale au fost "în general respectate", deși persistă anumite probleme sistemice.
Potrivit documentului, organizarea tehnică a alegerilor prezidențiale a fost eficientă, iar ziua alegerilor s-a desfășurat "ordonat" și fără incidente majore. Cu toate acestea, raportul subliniază probleme structurale care au afectat încrederea publică.
"Faptul că decizia de anulare a alegerilor de la sfârşitul anului trecut a fost insuficient explicată şi argumentată în faţa electoratului şi lipsa unui raport complet referitor la procesul electoral eşuat şi la măsurile ce ar fi trebuit luate pentru a asigura integritatea alegerilor au afectat negativ încrederea publică în proces şi au pus la îndoială rezilienţa instituţiilor statului în faţa atacurilor hibride", se menționează în raportul organizației non-guvernamentale.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Experții atrag atenția asupra modificărilor legislative adoptate prin OUG 1/2025, care au fost implementate "netransparent, cu încălcarea unor proceduri normative şi cu mult prea puţin timp înaintea scrutinului". Aceste schimbări tardive au vizat marcarea publicității politice, componența birourilor electorale și reducerea timpului de votare în anumite state.
Raportul notează că istraţia electorală a respectat calendarul și a luat măsurile necesare pentru buna desfăşurare a scrutinului, însă modul de formare a birourilor electorale "a oferit un avantaj clar" pentru doi dintre candidaţi, în timp ce alţi opt nu au beneficiat de nicio reprezentare.
Criticile împotriva procesului electoral
Un punct critic evidențiat este numărul ridicat de semnături necesare pentru depunerea candidaturii, care "limitează accesul la competiţia electorală", iar verificarea acestora ridică semne de întrebare datorită procesului netransparent.
"Termenele scurte pentru verificare, legislaţia neclară, lipsa instrumentelor de investigaţie în cazul în care există suspiciuni, precum şi termenele foarte lungi pentru soluţionarea dosarelor penale reduc eficienţa acestui sistem, care necesită o reformă semnificativă pentru a creşte încrederea publică", precizează documentul.
În privința campaniei electorale în mediul online, raportul identifică probleme persistente: "În monitorizarea desfăşurată în perioada campaniei, a fost identificată o creştere semnificativă a conţinutului coordonat, de natură politică, disimulat sub formă de conţinut aparent organic şi generat de reţele de conturi neautentice." Situația este deosebit de problematică pe TikTok, unde Expert Forum a identificat "două strategii de promovare a conţinutului inautentic".
Campania a fost, de asemenea, afectată de interferențe externe. "În ziua alegerilor, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a informat că numeroase pagini web de interes public au fost ţinta unor atacuri cibernetice revendicate de o grupare pro-rusă", relevă raportul.
În ceea ce privește resursele financiare, candidatul coaliţiei România Înainte, Crin Antonescu, a beneficiat "de un avantaj financiar vizibil" față de ceilalți competitori.
Ca și concluzie, ziua alegerilor s-a desfășurat "în general calm şi ordonat", iar votul în străinătate a fost organizat eficient, cu opțiuni multiple pentru exercitarea dreptului de vot, arată ONG-ul.