Cristian Pîrvulescu: "România a căzut deja în prăpastie" - Analiză sumbră după primul tur al alegerilor prezidențiale

Cunoscutul politolog Cristian Pîrvulescu lansează un avertisment dur după rezultatele surprinzătoare ale primului tur al scrutinului prezidențial din 4 mai, afirmând că situația politică a țării este gravă și cu perspective limitate de redresare.
"România deja a căzut în prăpastie. Șansele de a schimba tendința sunt mici, rezerva electorală a lui Simion este mare, mult mai mare decât anticipam, mult mai mare decât anticipau sondajele," a declarat Cristian Pîrvulescu pentru News.ro, explicând că rezultatul obținut de George Simion în țară "a fost mult mai bun decât cel așteptat, cu cinci procente."
Succesul strategiei simpliste a lui Simion
Analiza politologului evidențiază că Simion "a folosit registrul identitar" în comunicarea cu electoratul său, preferând "mesaje simple, fără să se expună atacurilor adversarilor, folosind doar rețelele sociale, ceea ce i-a asigurat un acces direct și necompromis la votanți."
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
În schimb, candidații pro-europeni "au intrat în confruntări și în dezbatere, au arătat o imagine fragmentată a câmpului pro-european, au folosit un limbaj abstract cu referire la valorile democrației care nu au nicio semnificație pentru o bună parte din electoratul român," subliniază Pîrvulescu.
Analistul consideră că asistăm la "o schimbare importantă a opiniei publice românești, o schimbare culturală, o schimbare de orientare geo-politică," iar "alegerea unui candidat care spune că Rusia nu reprezintă un pericol pentru România este o opțiune geopolitică clară."
În opinia analistului, frica că „nepoţii lui Becali vor purta fustă dacă câştigă Nicuşor Dan ”ne spune foarte clar în ce constă acest lucru, iar această frică nu este doar în România, ci este, în egală măsură, împărtăşită şi în restul Europei.”
Victor Ponta, "făcătorul de regi"
Potrivit lui Pîrvulescu, configurația alegerilor prezidențiale este acum puternic influențată de Victor Ponta, pe care îl caracterizează drept "făcătorul de regi" în actuala conjunctură politică.
"Fără ajutorul acestuia, George Simion nu poate câștiga alegerile în niciun fel. Deci depinde întru totul de ajutorul lui Ponta," explică politologul, adăugând că fostul premier "a avut un limbaj mai radical, cu atacuri mult mai dure, s-a situat pe linii trumpiste."
Nicușor Dan are nevoie de mobilizarea partidelor
În privința șanselor lui Nicușor Dan în turul doi, Pîrvulescu este categoric: "Fără ca partidele să mobilizeze, Dan nu are cum să câștige."
"Partidele pot să mobilizeze, fără ele nu va câștiga în niciun caz. Iar electoratul, ca și observator internațional, trebuie să înțeleagă că Dan are a doua șansă, prima șansă o are Simion," avertizează politologul.
Pîrvulescu respinge ideea că asocierea cu partidele tradiționale i-ar dăuna candidatului independent: "Simion fără AUR n-ar fi câștigat voturi, Ponta fără bazele pe care le mai avea în PSD nu ar fi reușit niciodată acest scor, ca urmare, nici Dan nu va reuși."
Fenomenul din diaspora: o Românie virtuală controlată de conspirații
Pîrvulescu oferă o analiză și a comportamentului de vot diferențiat din diaspora, unde Simion a obținut scoruri zdrobitoare în țările europene, în timp ce Nicușor Dan a câștigat în SUA, Canada sau Australia.
"Cei din Europa sunt mult mai ușor de prins în rețeaua conspiraționistă pe care războiul hibrid o folosește. În schimb, în Statele Unite, în Canada, în Australia, românii trăiesc în societățile respective," explică politologul.
"În Europa, distanțele sunt mici, oamenii trăiesc în continuare într-o Românie virtuală. Ei nu trăiesc în Italia și în Spania, ei doar lucrează acolo, dar trăiesc într-o Românie virtuală pe care o controlează, de foarte multă vreme, prin media socială, Rusia," adaugă el.
"Aceşti oameni votează împotriva intereselor lor"
Pîrvulescu subliniază ironia situației în care mulți alegători "vor vota împotriva intereselor lor pentru că ei nu votează rațional și vor fi probabil primii care vor simți consecințele acestui vot."
Politologul respinge și mitul conform căruia tinerii ar fi votat diferit: "Exista iluzia la unii că tinerii au votat altfel, dar nu e adevărat. Toate categoriile au contribuit."
În concluzia sa, Pîrvulescu avertizează că "schimbarea nu este însă doar în România, ci e la nivel european," amintind că "România nu e o țară izolată și marginală, ci era o țară în centrul sistemului, atât al sistemului european de decizie, cât și în ceea ce privește apărarea, și o schimbare de genul acesta va avea consecințe radicale."