Alegerile prezidențiale, în cifre: câte secții de votare vor fi deschise, câți membri vor avea și câți bani vor primi ei
Scad indemnizațiile pentru membrii secțiilor de votare de la alegerile prezidențiale din luna mai. Pentru cele două runde de alegeri, președinții secțiilor, de exemplu, vor lua cu câteva sute de lei mai puțin față de sumele încasate în noiembrie.
Vor fi organizate aproximativ 19.000 de secții de votare, fiecare cu câte 10 membri. Alegerile din luna mai vor costa statul român peste un miliard de lei.
Aproximativ 600 de lei vor lua în minus președinții de secții, responsabili, printre altele, și de numărarea buletinelor, însă toți cei prezenți la urne vor lua mai puțini bani.
În noiembrie, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară au luat pentru opt zile în jur de 2.600 de lei. Pentru fiecare zi, indemnizația era de 330 de lei, din care s-a scăzut 10% impozitul pe venit, la care se adăugau 35 de lei pe zi, indemnizația de protocol.
Acum, pentru alegerile din mai, pentru aceeași perioadă de opt zile, indemnizația totală este de 2.000 de lei. Sumele au scăzut însă pentru toți. De exemplu, membrii birourilor electorale luau 240 de lei, iar acum vor încasa 180 de lei, iar un informatician care lua 170 de lei pe zi, în mai va primi doar 128 de lei.
În țară vor fi 18.979 de secții de votare.
Fiecare secție are câte un președinte, un locțiitor, șapte membri ai partidelor și un operator. În total, cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna mai vor costa peste 1,1 miliarde de lei.
Septimius Pârvu, Expert Forum: „Pe lângă președinte și locțiitor, care nu au voie să fie din partid și sunt anumite cerințe, inclusiv de studii superioare pentru a participa în acest corp de experți, ceilalți sunt reprezentanții partidelor politice. Iar în străinătate, unde comisiile pot fi și ceva mai mari, acolo se poate ajunge până la 15 reprezentanți pe lângă președinte și locțiitor. Dacă este nevoie, pot fi inclusiv cetățeni”.
Buletinele de vot pentru 19 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt deja trimise la tipărit și urmează să fie distribuite către prefecturile din întreaga țară.
Urnele pot fi supravegheate și de observatori independenți. Mai multe asociații fac înscrieri pentru voluntarii care vor să se asigure că alegerile se desfășoară fără suspiciuni de fraudă.