The Guardian: Fanul lui Trump câștigă primul tur. Un succes al lui Simion face România o forță perturbatoare în UE și NATO

Fanul de extremă dreaptă a lui Trump câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale din România, iar o victoria a lui George Simion ar transforma România într-o forță perturbatoare în cadrul UE și NATO, scrie presa britanică.
George Simion de la AUR, un ultranaționalist care se opune ajutorului militar Ucrainei, i-a defăimat pe liderii UE și se autointitulează „aliatul natural” al lui Donald Trump, a câștigat primul tur al votului prezidențial din nou a României și se va confrunta cu un centrist în turul decisiv, scrie The Guardian.
Proiecțiile inițiale după închiderea secțiilor de votare l-au arătat pe George Simion, a cărui Alianță de extremă dreapta pentru Uniunea Românilor (AUR) care a început ca o mișcare anti-vaccin în timpul pandemiei, confortabil în frunte cu între 30% și 33% din voturi.
Pe locurile al doilea și al treilea s-au aflat candidații centriști Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, și Crin Antonescu, fost senator veteran, cu 21%-23%, cu fostul premier naționalist Victor Ponta în urmă cu 14,7%.
Cei doi candidați cu cele mai mari scoruri sunt programați să se înfrunte într-un tur al doilea, pe 18 mai, la aproape șase luni după anularea scrutinului inițial pe fondul dovezilor unei presupuse campanii de influență „masivă” a Rusiei.
Victoria lui George Simion va îndepărta România de calea pro-occidentală
O victorie de extremă-dreapta ar putea face ca România – care împarte granița cu Ucraina și este membră a UE și NATO – să se îndepărteze de la actuala cale pro-occidentală și să devină o altă forță perturbatoare în cadrul blocului și al alianței transatlantice de apărare.
De asemenea, victoria lui George Simion ar fi salutată de naționaliștii conservatori din Europa și nu numai, inclusiv de personalități de rang înalt din istrația Trump, precum vicepreședintele SUA, JD Vance, care a acuzat Bucureștiul că a negat democrația după anularea votului inițial.
Acel vot a fost câștigat de Călin Georgescu, un independent de extremă dreaptă prietenos cu Moscova, care a declarat zero cheltuieli de campanie. A fost anulat de instanța supremă a României după ce documente desecretizate au dezvăluit o presupusă operațiune de influență a Rusiei.
În februarie, Georgescu, care neagă orice faptă greșită, a fost pus sub acuzații precum raportarea greșită a finanțelor campaniei, utilizarea abuzivă a tehnologiei digitale și promovarea grupărilor fasciste. În martie, i s-a interzis să mai candideze.
Președintele României are un rol semi-executiv, cu puteri considerabile asupra politicii externe, securității naționale, cheltuielilor pentru apărare și numirilor judiciare. El reprezintă, de asemenea, țara pe scena internațională și se poate opune voturile importante ale UE.
Călin Georgescu a votat la alegerile despre care spune că reprezintă o fraudă
Sentimentul anti-establishment este ridicat în România, unde venitul mediu al gospodăriilor este o treime din media UE. Peste 30% din cei 19 milioane de oameni ai țării sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, iar aproape 20% din forța de muncă lucrează în străinătate.
Votând duminică alături de Georgescu la București, Simion, în vârstă de 38 de ani, a spus că cei doi au "o singură misiune: revenirea la ordinea constituțională, revenirea la democrație. Nu am alt scop decât primul loc pentru poporul român".
Georgescu, în vârstă de 63 de ani, a numit reluarea votului „o fraudă orchestrată de cei care au făcut din înșelăciune singura politică de stat”, dar a spus că votează pentru „recunoașterea puterii democrației, a puterii votului care sperie sistemul, care îngrozește sistemul”.
Nicușor Dan, un matematician în vârstă de 55 de ani și fost activist anticorupție care a fondat partidul Uniunea Salvați România (USR), candidează ca independent, pro-UE pentru „România cinstită”. El a spus că a votat „pentru speranță și un nou început” pentru România.
Crin Antonescu, 65 de ani, a cărui candidatură la președinție este susținută de Partidul Social Democrat (PSD) de guvernământ și Partidul Național Liberal (PNL) de centru-dreapta, a spus că votează pentru „o Românie unită, pentru o Românie puternică, pentru o Românie demnă”.