Generația Z, tot mai pragmatică când vine vorba de cumpărături. Cum încearcă comercianții să le câștige loialitatea
Your browser doesn't HTML5 video.
În aceste condiții, potrivit unui studiu de piață global, comercianții se văd obligați să inventeze noi metode ca să le câștige loialitatea. Au dezvoltat astfel aplicații care oferă discounturi, tombole ori invitații la evenimente.
David Burduja mănâncă taco gratis de la un restaurant de tip fast-food din Brașov. Și-a câștigat acest drept după ce a acumulat 200 de puncte în aplicația de fidelitate.
David Burduja, client: „M-am uitat pe toate aplicațiile să și decid unde mănânc și am văzut că am o ofertă aici.”
Lucian Stoica, directorul unui restaurant: „Tineretul este atras, este partea de tehnologie, este partea de games, să spun așa, acolo se primesc produsele gratuite.”
Asemenea aplicații sunt folosite de multe firme pentru a-i fideliza pe clienții tineri. Altfel, migrează de la un furnizor la altul. 81% au recunoscut că, în ultimele 12 luni, au renunțat la unul sau mai multe branduri. Iar aproape două treimi spun că motivul a fost prețul.
Ca să preîntâmpine astfel de situații, comercianții investesc masiv în programe de loialitate. La un supermarket, mai toți clienții își activează aplicația la casă, pentru a beneficia de reduceri.
Fată: „Pot beneficia de oferte și economisesc bani până la urmă. 33% - o prăjitură. Semințe - 45%.”
Și un magazin de cosmetice are o aplicație de fidelizare. Pe lângă reduceri de preț, oferă cadouri, organizează tombole și evenimente private la care ai acces în funcție de nivelul atins. Exact ca într-un joc pe calculator.
Georgiana Bejenaru, șefa unui magazin: „Își doresc foarte mult să atingă aceste praguri, de fiecare dată vin și ne întreabă cât mai e nevoie să cheltuiască. Pot beneficia de anumite discounturi. Sunt invitați la București pentru anumite petreceri.”
Fată: „Am avut 20% reducere mereu!”
Raluca Radu, specialist în marketing digital: „Tinerii sunt mai atrași de concursuri, de campanii în care se oferă un giveaway la o achiziție exclusivă sau invitații la experiențe inedite.”
Pentru a-și păstra clienții, firmele au organizat și parteneriate. Așa că nu este de mirare să primești un curs de parenting de la un magazin de mobilă, ori o reducere la rame de ochelari de la o librărie.