Stație de încărcare a vehiculelor electrice pe A1. Este prima unde pot fi alimentate și camioane
Your browser doesn't HTML5 video.
Galerie foto
Un camion își poate încărca acumulatorul aici în aproximativ o oră și jumătate. Iar Compania Națională de istrare a Infrastructurii Rutiere anunță că astfel de puncte se vor înmulți.
Pe fiecare sens al autostrăzii A1, în zona orașului Miercurea Sibiului, a fost inaugurată câte o stație de încărcare pentru mașini electrice. Fiecare poate alimenta simultan 9 camioane și 8 autoturisme.
Radu Căprău, reprezentantul unei rețele de stații: „Avem o putere de 300 de kilowați pentru autoturismele electrice, ceea ce permite încărcarea unui autoturism în 15-20 de minute. Pentru autocamioane, 400 de kilowați permit încărcarea unui camion electric într-o oră și jumătate, două.”
Șofer mașină electrică: „Este foarte important să nu fii nevoit să te abați de la autostradă și să pierzi timp prețios intrând în orașe și căutând o stație de încărcare. Poate pierdeai o oră, două, chiar și mai mult.”
Stațiile de încărcare pentru camioane electrice: o nouă eră pentru transportul greu în RomâniaAstfel de stații încurajează extinderea transportului electric, care devine mult mai convenabil, fiindcă le permite șoferilor să parcurgă distanțe lungi, nu doar rute locale.
Alexandru Păun, reprezentantul unei companii de transport:„Acest hub este extrem de important pentru că este la jumătatea distanței dintre sudul și vestul Europei, ceea ce ne va permite în viitorul apropiat să putem face și transport pe distanțe lungi.”
Deși importatorii de mașini de mare tonaj speră să vadă mai multe camioane electrice pe șosele, prețul, care pornește de la 300 de mii de euro, pune piedici acestei rezoluții.
În 2024, în România, s-au vândut doar 4 tiruri cu motoare electrice.
Valeriu Zaharia, reprezentantul unei firme importatoare de camioane: „Iar a doua problemă este lipsa infrastructurii de încărcare. Sperăm desigur să nu fie un pas singular și să apară mai multe astfel de hub-uri pe principalele rute.”
În prezent, în spațiile de serviciu și parcările de pe autostrăzi și drumuri naționale sunt funcționale 130 de puncte de încărcare electrice - însă niciunul de mare putere.
Compania Națională de istrare a Infrastructurii Rutiere anunță că urmează să instaleze 140 de astfel de puncte, dedicate vehiculelor grele.