Românii care își înscriu copiii la școală pe baza vizei de flotant, luați în vizor de ministrul Educației
Your browser doesn't HTML5 video.
Pentru că, spune Daniel David, nu este corect ca vizele de flotant să aibă aceeași valoare ca domiciliul stabil, deși legea pune semnul egal între ele.
Documentele de reședință ar putea primi astfel un rol secundar la depunerea dosarelor. Această schimbare ar tempera fenomenul migrației dinspre școlile mici către cele centrale deja supraaglomerate.
În ultimii 10 ani folosirea abuzivă a vizelor de reședință a depopulat școlile de la periferia orașelor și pe cele mici de provincie.
Asta înseamnă că finanțarea acestora care se face în funcție de numărul de elevi a scăzut, iar pentru copiii rămași au venit învățători mai puțini și, din păcate, mai slab pregătiți.
Clădirile școlilor care nu sunt recomandate în grupurile online rămân văduvite inclusiv de părinți capabili să ajute școala la curățenie și amenajări.
Primele cinci școli gimnaziale din Capitală însumează 11.000 de elevi. Iar în unele unități procentul elevilor înscriși cu viză de reședință ajunge la 75%.
Ei nu pot fi refuzați pentru că în prezent viza de flotant are aceeași valoare istrativă în sistemul informatic ca domiciliul stabil din cartea de identitate. Sunt dați la o parte în schimb cei care se înscriu pe criteriul „apropiere de locul de muncă al părinților”.
Daniel David, ministrul Educației: „Discut cu Ministerul de Interne să vedem unde, în ce lege, cele două sunt puse istrativ pe aceeași forță. Dacă ține de Ministerul Educației se poate schimba. Dacă ține și de alte reglementări tot cred că trebuie să fie schimbate... pentru că și mie mi se pare că trebuie făcută această diferență între cei care locuiesc stabil acolo și cei care au flotant sau casă de vacanță”.
Părinții cumpără vize de reședință de pe grupuri online cu sume cuprinse între 200 și 400 de euro, iar unii au făcut din asta o afacere.
Până acum câțiva ani, viza trebuia să aibă cel puțin șase luni pentru a fi acceptată în dosarul de înscriere la școală. Eliminarea acestei prevederi a destabilizat grav distribuția populației școlare.