Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Containerele pentru haine vechi, o soluție nefolosită. Locuitorii nu știu unde să arunce îmbrăcămintea veche

Your browser doesn't HTML5 video.

La mai bine de două luni de când primăriile au montat containere pentru colectarea hainelor, responsabilii îi roagă pe oameni să nu mai arunce gunoaie.

În continuare sunt puțini cei care știu unde să arunce îmbrăcămintea veche, așa că de multe ori în aceleași pubele sunt aruncate tot felul de deșeuri. În Capitală unele primării anunță că vor exista și amenzi, dacă nu se respectă regulile.

Locuitor: „Eu chiar aș vrea să dau multe și nu știu unde!”

Locuitor: „Am înțeles că sunt containere, dar nu prea mă horărăsc că nu știu ce se întâmplă cu ele, unde ajung și dacă sunt folosite sau aruncate”

În București, mulți încă nu știu despre această variantă de a scăpa de hainele vechi din casă, care până acum ajungeau la gunoi sau pe câmpuri.

Citește și
PET
Ce s-a întâmplat la un an după ce românii au început să returneze PET-urile cumpărate

Legea privind colectarea deșeurilor textile a intrat în vigoare încă de la începutul anului. Și tot de atunci primăriile au fost obligate să amplaseze astfel de containere speciale. Avem mult de recuperat la acest capitol, și asta pentru că în timp ce media europeană este de 16 kilograme de haine colectate pe cap de locuitor, la noi se aduna în jur de jumătate de kilogram.

Alina este cunoscută în mediul online pentru sfaturile vestimentare. Hainele pe care nu le mai folosește le donează, le vinde ori le lasă în astfel de containere.

Alina Tanăsă, creator de conținut și stilistă: „Am foarte multe fete care mă întreabă unde pot dona haine și de multe ori nu știam. Mai există asociații care strângeau haine și unde am mai donat și eu de-a lungul timpului. Acum există legislație și mă bucur foarte mult pentru că din păcate am ajuns să cumpărăm foarte mult și foarte ieftin. Ajungem să aruncăm foarte ușor și măcar dacă tot îl aruncăm, să îl aruncăm la un loc special”

Din neatenție sau grabă, mulți pun cartoane și peturi în locul hainelor. Unele primării se gândesc inclusiv la amenzi.

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: „Oamenii încep să afle de ele, doar ce am început să le montăm acum câteva săptămâni. Avem surprize să le amestece. Să pună biodegradabil sau să le pună la grămadă în același sac, în aceeași sacoșă. Ceea ce e absolut în neregulă, o să ajungem și în situația în care cei care nu se conformează vom începe să amendăm. Sunt niște sancțiuni mari, dacă nu mă înșel de la 500 de lei în sus”.

În majoritatea sectoarelor din Capitală sunt montate câteva mii de astfel de containere.

Sursa: Pro TV

Etichete: reciclare

Dată publicare: 10-03-2025 13:45

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

Ultimele stiri

VEZI MAI MULTE ȘTIRI

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult