Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Directorul MNIR explică de ce piesele din tezaurul dacic au fost expuse în Muzeul Drents. Avantajele instituției din Assen

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României a declarat, duminică într-o conferinţă de presă, că asigurarea generală pentru toată expoziţia de la Muzeul din Drents se ridică la peste 30 de milioane de euro.

Ernest Oberländer-Târnoveanu (foto, centru) a precizat că nu poate „dezvălui la ce nivel se ridică asigurarea pentru Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice din aur.

„Asigurarea generală pe care v-o pot dezvălui se cifrează la peste 30 de milioane de euro pentru toată expoziţia. Asigurarea pentru pisele furate nu o pot dezvălui, pentru că acest lucru este confidenţial şi doar organele de anchetă au acces la asemenea date”, a declarat Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, într-o conferinţă de presă.

Întrebat, în legătură cu furtul celor patru piese de tezaur dacic din Muzeul Drents, dacă se va face şi o anchetă internă, în condiţiile în care există suspiciuni că s-ar fi acţionat „la pont”, directorul MNIR a răspuns: „Dacă există suspiciuni, se va face anchetă şi evident rezultatele vor fi făcute publice. De asta se ocupă instituţii specializate”.

De ce a fost ales Muzeul Drents

Ernest Oberländer-Târnoveanu a mai spus că acesta este primul jaf în care s-au folosit explozibili la un muzeu european.

Citește și
Coiful de aur de la Cotofenesti furat in Olanda
Ce a găsit poliția la fața locului, după apelul de urgență de la muzeul din Drents, la ora 04:15

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a explicat că pentru expoziţia „Dacia. un regat al Aurului şi Argintului”, a fost ales Muzeul Drents, din Assen, pentru că este un muzeu extrem de modern şi dinamic, cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securităţii pieselor, situat într-o provincie extrem de bogată şi industrializată a Olandei, potrivit News.ro.

De asemenea, directorul a spus că muzeul Drents s-a remarcat prin mari expoziţii internaţionale pe care le-a organizat, iar politica muzeului include prezentarea culturii şi civilizaţiilor mai puţin cunoscute ale lumii, cum este cea dacică.

Ernest Oberländer a mai spus că a fost informat că în afara celor patru piese dacice furate (Coiful de Aur de la Coţifeneşti şi trei brăţări dacice din aur), celelalte piese nu au suferit niciun fel de daune, vitrinele lor fiind intacte. potrivit directorului, în cursul dimineţii de duminică, o delegaţie de specialişti s-a deplasat în Olanda, pentru a verifica starea de conservare a pieselor şi pentru a face toate demersurile în scopul aducerii pieselor în ţară.

Sursa: News.ro

Etichete: artefacte

Dată publicare: 26-01-2025 14:54

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

Ultimele stiri

VEZI MAI MULTE ȘTIRI

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult