Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacția societății care produce săpunul Cheia cu bustul sculptat al dictatorului Nicolae Ceaușescu, după ancheta procurorilor

Your browser doesn't HTML5 video.

Producătorul săpunului Cheia, bine cunoscut din perioada comunistă, este vizat de o plângere penală pentru că vinde un săpun care-l înfăţişează pe Ceaușescu, alături de un text omagial.

Denunțul vine de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, care susține că în acest fel comerciantul promovează cultul unei persoane vinovate genocid. Reprezentanții societății susțin că n-au avut, asemenea intenții.

Săpunul care a stârnit indignarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului este, de fapt, un bust al fostului dictator Nicolae Ceaușescu, executat în 1989 în timpul revoluției anticomuniste. Statueta din săpun are o sută de grame și se vinde cu 68 de lei.

„A fost conducătorul nostru care a apărut pe coperta revistei Time, a fost plimbat de Regina Angliei cu caleaşca. Între anii 1967 şi 1978, România a avut o rată de dezvoltare anuală de 11% , s-au creat Dacia şi Aro, Casa Poporului, metroul şi canalul Dunăre - Marea Neagră. Agricultura s-a irigat şi mecanizat, zootehnia s-a dezvoltat la nivele nemaiatinse” apare în descrierea obiectului.

Săpunul face parte dintr-o serie „Omagiu” în care, printre altele, mai sunt realizate busturi ale Regelului Carol I, Mihai Viteazul și Charles al III-lea, și este însoţit de un text care amintește de realizările liderului comunist.

Citește și
CTP
CTP: Dacă Ceaușescu l-ar fi avut pe Trump la Casa Albă ar fi fost fericit

Virgiliu Țârău, profesor de istorie: „O astfel de reclamă, care pune în evidență o latură pozitivă, exclusiv pozitivă a unei lumi, care a fost extrem de apăsătoare pentru societatea românească, poate să contribuie la menținea unei nostalgii cu privire la acel trecut, care nu are legătură cu realitatea.”

Daniel Șandru, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului: „Contribuie la substanțierea unui discurs nostalgico-totalitar. De la atitudinea vădit și asumat de către comerciant, nostalgică față de perioada regimului comunist, până la ideea potrivit căreia am fi avut una dintre cele mai bune lumi posibile în Celebra "Epocă de Aur" a lui Ceaușescu.”

Săpunul reclamat este produs o firmă din Baia Mare care continuă tradiția săpunului Cheia, singurul care se găsea la discreție pe piața de consum românească în perioada comunistă.

Andreea Dop, avocat: „Este un denunț care practic sesizează Parchetul în legătură cu fapta persoanei de a promova în public cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid.”.

ați de Știrile PROTV, reprezentanții societății au transmis că nu au avut intenția de a-l omagia pe Nicolae Ceaușescu și că vor angaja un avocat care să îi consilieze în acest caz.

Săpunul „Cheia” are o istorie de peste o sută de ani. În perioada interbelică, „Cheia” era un săpun burghez, adresat industriașilor, avocaților, doctorilor și funcționarilor publici. În timpul celui de-al doilea război mondial, săpunul a făcut parte din trusa soldaților români cu numele „Străjerul” iar în perioada comunistă - în lipsă de detergenți buni și balsamuri, femeile îl țineau doar ca să spele hainele cu el.

Glumele „Vrei să cucerești femeia? Folosești săpunul Cheia!” sau „Ce și-ar fi dorit femeia? Dacă nu, săpunul Cheia!” au devenit sloganuri hazlii ale acelor vremuri.

Sursa: Pro TV

Etichete: cheia

Dată publicare: 04-04-2025 19:47

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

Ultimele stiri

VEZI MAI MULTE ȘTIRI

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult