Românii au dat startul vacanței de 1 Mai cu trenuri arhipline și cozi pe autostradă. Aglomerație și nervi în drum spre mare
Your browser doesn't HTML5 video.
Nici cei care au plecat cu mașina nu se pot lăuda că au fost inspirați. Durata călătoriei s-a dublat din cauza ambuteiajelor.
S-a circulat bară la bară joi dimineața pe Autostrada Soarelui. Coloanele începeau de la intrare și se întindeau pe 20 de km. La 9 și jumătate traficul s-a blocat complet, după ce mai mulți șoferi nu au respectat distanța regulamentară și au intrat unii în alții.
Trei adulți și un copil au avut nevoie de îngrijiri medicale și au fost transportați la spital. Cel mic a fost preluat de un elicopter al poliției care supraveghea traficul.
Polițiștii au organizat razii pe drumul către mareTocmai pentru a preveni astfel de situații, agenții au organizat o razie la punctul de taxare de la Fetești.
Comisar-șef Bogdan Oproiu, șeful Direcției Rutiere: „În această perioadă acționează zilnic în medie 1400 de polițiști rutieri, cu 400 de aparate radar, dar și echipamente pentru depistarea și scoaterea din trafic a șoferilor băuți sau aflați sub influența substanțelor psihoactive.”
Un șofer și-a stricat vacanța pentru că a băut, spune el, cu o seară înainte.
Reporter: „De la ce credeți că a ieșit?”
Șofer: „Nu am băut azi, am băut ieri. Nu a ieșit mult, a rămas puțin, dar mergem la sânge.”
Cozi de 4 kilometri au fost și la punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu. Pe podul aflat în reparații s-a circulat pe un singur sens, iar asta a făcut ca timpul de traversare să ajungă la o oră.
Aglomerație în gări înainte de vacanța de 1 MaiNici în Gara de Nord nu a fost o fericire. Vacanța de 1 Mai a început pentru mulți pe peron. Cele mai aglomerate rute au fost București - Constanța și București - Brașov, dovadă că biletele s-au epuizat rapid.
Călător: „Putem să plătim biletul în tren?”
Controlor: „Plătiți, dar prețul e mai mare în tren, nu e ca la casa de bilete. 135 până la
Constanța.”
Controlor: „Calculatorul nu mai poate emite bilet, chiar dacă vrea casiera, nu-i mai permite sistemul. În momentul de față trenul e plin 100%. Și către munte, și către mare, trenul e 100%. Cei care mai vor să cumpere bilete trebuie să plătească biletul în tren, care este mai mare, undeva la 40%, și bineînțeles, să stea în picioare.”
Cu gândul deja la plajă, pentru mulți nu au mai contat aceste detalii.
Turiști: „Suntem foarte fericiți, plecăm cu clasa la Constanța. Să ne distrăm, să mergem la mare, să ne bronzăm, mai pe seară mergem să... nu zic ce să facem.”
Reporter: „Până când stați?”
Turiști: „Până pe 4 și nu am găsit bilet de întoarcere, vedem noi ce facem.”
Turiști: „Mergem în Vama Veche. Mai întâi ne așezăm și noi, mâncăm ceva, apoi luăm autobuzul către Vama și mergem acolo prin cluburi. Doamne ferește să bem ceva, dar de distrat vrem să ne distrăm.”
Deși CFR a suplimentat vagoanele, compania se confruntă cu o lipsă acută de personal. Potrivit angajaților, multe trenuri circulă cu un singur conductor, deși, în mod normal, ar fi nevoie de doi sau chiar de trei.