Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de tone de deșeuri nereciclabile au fost descoperite în Portul Constanța

Your browser doesn't HTML5 video.

Dacă autoritățile nu iau măsuri urgente, România va fi sufocată de gunoaie, multe aduse din alte țări.

Doar în ultimele luni, responsabilii au descoperit sute de tone de deșeuri ascunse în containere care pe hârtie transportau marfă. La acestea se adaugă și mormanele de gunoaie aruncate peste tot de locuitori. Amenzi se dau, dar prea puține, iar fenomenul pare imposibil de controlat, din caua haosului legislativ. 

La Constanța, anchetatorii au descoperit un nou lot de containere pline de deşeuri. Aproape 2.000 de tone de materiale nereciclabile ar fi ajuns în gropile de gunoi din România, creând o poluare fără precedent.

Doar joi autorităţile au verificat 15 containere, toate pline cu saci care conţin materiale nereciclabile. Este vorba de aproximativ 300 de tone de deşeuri, mai exact un amestec din fire electrice, bucăţi de plastic, lemn, componente electronice, baterii, piese de calculator şi alte materiale extrem de periculoase pentru mediu.

Petrică Bacaim, şeful poliţiei judiciare, Garda de Coastă, Poliţia de Frontieră: „Lemn, PFL, hârtie. Toate declarate plastic! Bunuri vechi, aruncate la gunoi, băgate la tocător, dar bune pentru România!”

Citește și
deseuri, gunoaie, Germania
FOTO. Alte 15 containere cu deșeuri din Germania au fost descoperite în Portul Constanța

Steluța Popescu, comisar şef la Garda de Mediu Constanța: „Noi suntem aici de două săptămâni şi controlăm containerele cu deşeuri din lotul de 90 de containere venite din Germania. Ele trebuiau să ajungă la o firmă din Ploieşti. Aceste deşeuri ar fi ajuns pe la gropile noastre de gunoi, posibil se incinerau pe terenuri, pe câmpuri”.

Societăţile comerciale care le-au adus în ţară sunt cercetate penal.

Theodor Nită, procuror: „Dacă nu se intervine legislativ, o să ne transformăm într-o groapă de deşeuri a Europei şi, se pare, a întregii lumi. De când s-a închis poarta în China, încep să se redirecţioneze importurile de deşeuri către România”.

Octavian Berceanu, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu: „Au încercat să intre în România, sunt în zona liberă. Ei au încercat, Garda de Mediu, paza, coasta, Poliţia Română, vama, procurorii au luat la investigat. Nu e vorba doar de a limita accesul deșeurilor, ci a destructura structuri de crimă organizată, asta avem în spate. Asta fac ei, încearcă să mute aceste deșeuri undeva unde nu îi mai vede nimeni”.

Însă, în unele cazuri, filiera reuşeşte să treacă de controale, iar deşeurile ajung pe câmpuri sau la marginea localităţilor. Luna trecută, de pildă, aproape 20 de tone de resturi, materiale textile, plastic şi cauciuc, aduse din Italia, au fost descoperite într-o comună din Bihor. Acum zac abandonnate şi pun în pericol viaţa localnicilor.

O situaţie diferită, dar absolut ruşinoasă, se regăseşte şi într-o altă zonă din Bihor. Sătenii au depozitat de-a lungul anilor tone de gunoie pe care le-au ascuns în galeriile unei mine dezafectate, ca să nu fie văzute la suprafaţă. După descoperirea dezastrului, grotele urmează să fie ecologizate.

 

Sursa: Pro TV

Etichete: portul constanta

Dată publicare: 13-05-2021 19:17

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

Ultimele stiri

VEZI MAI MULTE ȘTIRI

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult