Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Târgul din Târgu Mureș, locul unde se văd meșteșuguri vechi de sute de ani

Your browser doesn't HTML5 video.

Atelierele a 100 de meșteșugari din toată țara au fost irate ieri în cetatea medievală din Târgu Mureș.

Olari, fierari, sticlari și alți meseriași și-au dat întâlnire la primul târg de profil din Transilvania. Știu să facă lucrurile ca pe vremuri, și duc tradițiile mai departe.

Sunetul atelierelor de fierărie a răsunat ieri în cetate. În atelierul acestor doi tineri, oamenii au irat meșteșugurile străvechi.

Szen Matyas: „Mi-a plăcut focul și nicovala și cumva am rămas la acestă meserie. Atelierul care se vede pe aici se construiește într –o jumătate de oră. Încercăm să folosim unelte mai tradiționale. Foalele vechi de aproape 200 de ani.”

Aproape 100 de ateliere au umplut cetatea din Târgu Mureș. Cei mai bucuroși au fost vizitatorii, care au avut ocazia să vadă cum se fabricau pe vremuri oalele, ulcioarele, pantofii de piele, sau chiar sticlele.

Citește și
intrumente muzicale
Românii participă la cel mai mare târg de instrumente muzicale din Europa. Lutier: Un pas foarte important

„Prima dată lutul se bate la mână, apoi se fac niște bile ... gogoloațe, se aruncă pe mijloc, se învârte roata” explică meșterul.

Csibi Csaba, olar din Sălaj: „Am revitalizat deoarece din 1980 nu mai sunt olari din Zalău, eu am învățat meseria în Ungaria, de atunci practic. Fac mai multe zone de ceramică, Turda și Bistrița, da Zalăul îmi place cel mai mult, fac boluri de apă, de vin, acum mai nou fac veselă și pentru terase, pizzerii.”

Kolozsi Ildikó, organizator: „Ideea e să promovăm meșteșugurile populare, în centru stau atelierele și meșterii populari , aici nu sunt doar standuri, ci mai ales ateliere, unde vizitatorii pot vedea cum se produc anumite lucruri.”

La standuri a fost prezentă și celebra ceramică de Horezu.

Bușcu Ionuț: „Este cunoscut la nivel național și internațional, încă cel puțin două generații, ceramica de Horezu nu va dispărea. Lângă Horezu este o localitate unde acum 30 de ani au fost 86 de olari, acum nu este nici unul. În Horezu mai sunt 20 de familii care practică.”

Un alt meșter din Cluj Napoca le-a arătat oamenilor cum se confecționează un obiect de artă, folosind sticla.

Szalma Laszlo, sticlar: „Sunt mai multe feluri de sticlă, colorate, transparente ... bijuterii facem prezentare de meșteșug.. suntem pe cale de dispariție. Suntem doar zece în toată țara. Lucrurile mici și ieftine trec cel mai repede, bijuteriile, piese mai mari se poate face și piese de câteva mii de euro.”

Târgul a fost organizat după modelul unui festival al meșteșugarilor, care se ține de 40 de ani în Ungaria.

Sursa: Pro TV

Etichete: mestesugari

Dată publicare: 25-09-2023 10:08

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

Ultimele stiri

VEZI MAI MULTE ȘTIRI

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult