Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tezaurul dacic descoperit în Mureș ar fi aparținut unui aristrocat. Arheleogii caută răspunsuri | GALERIE FOTO

Un tezaur dacic din argint, compus din şase piese, a fost descoperit cu detectorul de metale în judeţul Mureş. Obiectele, cu o greutate totală de aproximativ 550 de grame, vorbesc despre un personaj important al epocii dacice.

Deşi nu se poate stabili cu certitudine dacă podoabele au aparţinut unui bărbat sau unei femei, caracterul lor ceremonial şi calitatea execuţiei indică fără îndoială statutul înalt al purtătorului, potrivit specialiştilor de la Muzeul Judeţean Mureş.

Dintre cele şase piese, fiecare cu un caracter aparte, o brăţară masivă din argint, cu capetele lăţite şi frumos decorate cu motive vegetale, pare să fi fost una dintre piesele centrale.

Două fibule pereche cu noduri, simple, dar rafinate, şi o a treia fibulă, de dimensiuni mai mici, cu patru noduri, completează acest ansamblu vestimentar.

Un lanţ pentru gât, decorat cu trei pandantive de tip cui, aduce o notă aparte de solemnitate, în timp ce centura, formată din plăci ovale legate între ele, este însoţită de o placă dreptunghiulară decorată cu motive solare.

Citește și
p
(P) Digitalizare în investiții: titlurile de stat TEZAUR pot fi cumpărate acum prin Ghișeul.ro
Ce întrebări au apărut după găsirea podoabelor

Prezenţa acestui tezaur pe teritoriul comunei Breaza ridică o serie de întrebări. A fost oare o ofrandă sacră, depusă în pământ în numele unei divinităţi necunoscute? Sau a fost ascuns în grabă, într-un moment de cumpănă, în speranţa recuperării sale ulterioare? Indiferent de motiv, astfel de gesturi nu erau rare în Antichitate, iar fiecare obiect păstrează tăcut povestea unei decizii dramatice sau ritualice, spune specialiştii de la Muzeul Judeţean Mureş.

Mai mult decât atât, această descoperire are o importanţă arheologică aparte: ea reprezintă prima dovadă a existenţei unei locuiri dacice în zona Breaza. Până acum, nu se cunoscă urme ale prezenţei dacilor în această regiune, iar tezaurul deschide o nouă perspectivă asupra istoriei locale. Urmează o etapă de cercetare de teren, prin care specialiştii speră să identifice aşezarea sau chiar o fortificaţie dacică în apropiere.

Potrivit muzeografilor, tezaurul descoperit la Breaza reprezintă începutul unor cercetări care ar putea rescrie o parte din istoria locuirii dacice în Transilvania.

Tezaurul a fost descoperit de Moldovan Dionisie-Aurel împreună cu Zăhan Sebastian-Adrian.

Sursa: News.ro

Etichete: tezaur

Dată publicare: 11-04-2025 10:25

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

Ultimele stiri

VEZI MAI MULTE ȘTIRI

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult