Titlurile de stat, record după record. Cât au investit românii în prima emisiune din acest an a titlurilor FIDELIS
Your browser doesn't HTML5 video.
Cu dobânzi atractive, titlurile de stat în euro, au atras cei mai mulți investitori. Miercuri, a reînceput programul TEZAUR, pentru cei care au economii în lei.
Românii au investit în titluri de stat Fidelis, peste 3 miliarde de lei și 473 de milioane de euro, în prima emisiune din acest an. Împrumuturile în euro reprezinta deja 85% din toata suma emisă anul trecut.
Peste 11.000 de persoane au investit în titluri de stat în euro și 6.000 de români au cumpărat în titluri de stat Fidelis în lei, iar 1.000 au și donat sânge. Pentru a încuraja donarea, Ministerul Finanțelor a oferit o dobândă mai bună. Unul dintre ei a investit 50 de milioane de lei, care este și cea mai mare sumă înregistrată. Cu o dobândă de 7,7%, după un an această persoană va avea un câștig de 3,85 milioane de lei, pentru că titlurile de stat nu sunt impozabile.
Succesul primei ediții Fidelis, care s-a închiat în această săptămână, s-a bazat pe dobânzile mari, peste cele oferite de multe bănci la depozite, de până la 7,7% în lei și 5,8% în euro.
Horia Gustă, specialist în investiții, președinte AAF
Sunt destul de atractive pentru un instrument financiar care are cel mai mic grad de risc în teoria instrumentelor financiare. Să nu uităm totodată că aceste instrumente sunt listate la Bursa de Valori București și îți dau posibilitatea să le vinzi înainte de scadență, în orice moment, lucru pe care nu poți să îl iei în considerare cu titlurile de stat nelistate.
Cea mai atractivă a fost însă varianta în euro, pe 5 ani.
Ștefan Nanu, director feneral Trezorerie și Datorie Publică
O scadență mai lungă, dar și cu un cupon mai generos. O dobândă de 5,8% în euro e atractivă, deși din punctul de vedere al nostru, al statului, e o dobândă similară cu cea pe care o plătim și pentru alte împrumuturi în euro, făcută pe piețele externe.
Cei care au economii în lei, pot investi până pe 11 mai în titluri de stat TEZAUR, cu dobânzi de la 6,7%, la 7,7%.
Doritorii pot cumpăra titluri de stat online, prin Spațiul Privat Virtual, sau pot merge la Poștă ori la unitățile Trezoreriei Statului, fie cu banii în numerar, fie tranferați ulterior prin virament bancar.
Banii împrumutați de stat de la populație vor fi folosiți pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice, potrivit Ministerului Finanțelor.