De ce răcelile comune ajută la dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor. Explicațiile spectaculoase ale medicilor
Your browser doesn't HTML5 video.
Acum 30 de ani a apărut teoria igienei, care ne spunea că un copil nu trebuie ținut… perfect curat. Ci expus mediului natural la care suntem adaptați. Suntem adaptați însă zonelor rurale, nu orașului. Haideți să facem demonstrația. Paraziții intestinali. Am evoluat alături de ei.
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: „Îl protejează de bolile alergice, dar și de bolile autoimune. Pentru că, deși par două direcții diferite, au cauze comune. Se pare că au un rol protector acești paraziți, pericolul asupra sănătății nu e mare; pe vremuri toți copiii aveau ascarizi.”
Adică limbrici. Paraziții intestinali conțin proteine asemănătoare cu cele din arahide. Se știe clar că cei expuși la paraziții intestinali în copilărie nu vor dezvolta alergie la arahide.
Hepatita A. 99% din cazuri sunt ușoare, încât nu știți că sunteți infectați. Boala este autolimitată, organismul reușește să elimine virusul. Dacă ați făcut hepatită A, scade din nou riscul de a suferi de alergii ori boli autoimune. Nu ne speriem de boală, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne luăm toate măsurile de igienă.
Dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase: „Căpșunile – că e sezonul lor, pepenii și salata verde, care crește pe pământ, ar putea fi contaminate. Ne referim la pământ contaminat cu fecale sau cu urina unui om bolnav. Exact. A și E – aceste hepatite se pot transmite pe cale digestivă.”
Hepatita A nu e doar boala mâinilor murdare. Dacă mâncați legume ori fructe care au atins pământul și nu au fost spălate, virusul se poate transmite.
Infecțiile respiratorii ale copilărieiCu cât suntem mai mulți într-un oraș, cu atât zburdă în cantități mai mari virusurile cu transmitere respiratorie. Aglomerarea urbană crește riscul virozelor respiratorii, dar și poluarea asociată orașului. Cu alte cuvinte, un copil nu se îmbolnăvește din cauza că a transpirat după efort ori din cauza că a stat în curent.
Totuși, răcelile comune antrenează sistemul imunitar al copilului în direcția corectă – și copilul trebuie să treacă prin ele.
Când ne îngrijorăm?Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: „Când avem mai multe viroze pe an la copil – mai mult de 6. Reținem! Infecțiile virale la copii necesită evaluare pediatrică, apoi la imunolog și alergolog.”
Și acum, haideți să ne bucurăm de mânuțe mici și deseori murdare, de fructe mâncate din copac, de plimbările la țară. De mediul natural, la care suntem perfect adaptați, și să ieșim cât mai des din oraș.