Fumatul maschează problemele stomatologice. Medic: „Boala parodontală devine vizibilă când e prea târziu”
Your browser doesn't HTML5 video.
Andreea Groza: Un dinte afectat de o carie de exemplu trebuie tratat cu orice preț și nu înlăturat?
Dr. Magda David: „Da, tratăm sigur tot ce mai poate fi tratat. Dacă însă leziunile carioase sau parodontale sunt prea mari, scoatem dintele și găsim alternativa. La carii mari se face tratament endodontic, adică intrăm în canale.
Când caria avansează, ajunge în interiorul dintelui, unde există o cavitate, care conține pachetul vascular și nervos. Evoluția poate să nu fie dureroasă, deci putem din start să facem tratamente de canal. Vârful unui astfel de canal este de 0,06 mm. De aceea, folosim microscop.
La boala parondontală, mai întâi apare inflamația, apoi bacteriile ajung la ligamentele, care țin dinții. Până la urmă, dintele nu mai e susținut și cade”. Andreea Groza: „Aceste ligamente, în care stau dinții, depind de oxigenare. Asta înseamnă că, dacă fumăm, oprim oxigenarea corectă”.
Dr. Magda David: „Da, fumatul face rău cavității orale și păcălește în plus. Cum? Când ești nefumător și te speli pe dinti și sângerezi, știi că ai o problemă parondontală și mergi la medic. Când fumezi și ai boală parodontală, fumatul strânge vasele. Și atunci, chiar și când apare boala parodontală, sângerezi puțin sau deloc. Și ai senzația că ești bine, dar ești în eroare. Și nu te duci la medic în timp”.