Decizie surprinzătoare a celei mai mari bănci din Ungaria. Vrea să revină în România, la o lună după ce a ieșit de pe piață
Grupul maghiar OTP Bank a anunțat vineri că vrea să se întoarcă în România, la doar o lună după ce s-a retras oficial de pe piața românească, în urma preluării filialei sale locale de către Banca Transilvania.
Retragerea a fost o decizie bună pe termen scurt, dar acum vor să revină prin cumpărarea unei bănci mai mari din România, a declarat Sándor Csányi, preşedintele şi directorul general al OTP Bank, potrivit Hirado.
Șeful OTP Bank a spus că retragerea de pe piaţa românească a fost o decizie bună pe termen scurt şi mediu, însă potrivit planurilor, banca ar putea reveni ulterior pe una dintre cele mai mari pieţe bancare din regiune, de data aceasta „cu o prezenţă mai mare”. Între timp, se intenţionează lansarea unor servicii financiare transfrontaliere, a mai spus Sandor Csanyi.
Conform acestuia, OTP Bank a încheiat în 2024 cel mai de succes an din istoria sa. Bilanţul său total a crescut la 106 miliarde de euro la sfârşitul anului 2024, ceea ce reprezintă o triplare în zece ani şi plasează instituţia financiară în categoria băncilor central-europene medii.
În România, Banca Transilvania anunța în luna martie finalizarea cu succes a fuziunii cu OTP Bank România, scrie Profit.
OTP a ieșit din România după 20 de ani. BT a plătit pentru ea 347 milioane de euroGrupul ungar OTP a ieșit de pe piața românească după 20 de ani argumentând că nu a putut să facă achiziții pentru o creștere mai ridicată a cotei de piață. OTP România a cumpărat Millennium Bank în 2014 și a încercat să ia și Banca Românească în 2018, dar tranzacția a fost respinsă de BNR.
OTP a mai fost interesată și de achiziția Garanti BBVA România în 2020, tranzacție care ar fi adus o cotă de piață dorită de 5%, dar care nu s-a mai făcut. OTP România a încercat apoi să crească organic, cu țintă de cotă de piață de 5% până în 2024, dar s-a oprit la sub 3% din active, respectiv circa 4% din credite.
Prin preluarea de acum a OTP, Banca Transilvania spune că astfel își consolidează poziția de lider și ajunge la 23% cotă de piață atât prin creștere organică, cât și prin integrarea OTP Bank.
Fuziunea are ca rezultat pentru BT, de asemenea, +9% active, +13% portofoliu de credite și prezență mai mare în București și în centrul țării. BT a achiziționat OTP Bank și celelalte subsidiare OTP Group din România în 2024, pentru 347,5 milioane de euro.