Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Duș rece de la INS: Economia României stagnează. PIB a crescut cu doar 0,2% în ultimul an și aruncă în aer bugetul

În primul trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut a rămas neschimbat față de trimestrul anterior, iar față de aceeași perioadă din 2024, a înregistrat un avans de 0,2%, conform datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut nu s-a modificat în trimestrul I 2025, comparativ cu trimestrul anterior iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2024, economia a crescut cu 0,5%, conform datelor INS, citate de Agerpres.

Bugetul pentru anul în curs a fost fundamentat pe o creştere economică de 2,5% care ar fi urmat să aducă o creștere de 16% a veniturilor statului, respectiv până la 667 miliarde de lei.

Știrile ProTV a atras atenția încă din martie că dinamica încasării TVA este una care pare a indica fie creșterea evaziunii din economie, fie scăderea consumului, ceea ce, inevitabil, se traduce în recesiune. 

Șeful Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat acum o săptămână, însă, că deși situația nu e ușoară, nici gravă nu e și a diminuat importanța statisticilor oficiale publicate chiar de ministerul pe care îl conduce.  „Avem situații cu plată, de dobânzi care sunt fluctuante și nu sunt într-o liniaritate lunară. Deci este un pic înșelător să analizăm și de fiecare dată deficitul lună cu lună.”

Citește și
Oameni pe strada
Românii au mai puțini bani în conturile de pensii private. Profitul din primele 3 luni s-a „evaporat” la Pilonul II și III

Declarația lui a venit la doar câteva zile după ce a fost făcut public faptul că a trimis un ordin de ministru pentru a prioritiza în instituții plata pensiilor și a salariilor față de alte cheltuieli. 

Mai mult, același șef al Finanțelor a lăudat capacitatea Fiscului de a încasa TVA, în condițiile în care România este campioana UE la TVA neîncasat, respectiv la fondurile publice pierdute din cauza evaziunii pe TVA. 

„Duș rece” pentru România

Estimarea vine ca un „duș rece” în situația în care România se află într-o situație fiscală dificilă, cu un deficit bugetar de 9%. Angajamentul asumat în fața Comisiei Europene este de a reduce deficitul la 7% din PIB în 2025, însă acest obiectiv pare tot mai greu de atins în lipsa unei creșteri economice solide și a unor măsuri concrete fie de reducere a cheltuielilor, fie de creștere a veniturilor, fie ambele la un loc.

O creștere economică solidă ar ajuta România să reducă deficitul bugetar prin creșterea veniturilor la buget. Veniturile mai mari ar permite statului să susțină cheltuielile publice și să îndeplinească angajamentele fiscale față de Uniunea Europeană.

Creșterea este de 4 ori sub nivelul estimat de experți: „Datele Institutului Național de Statistică indică faptul că economia României a stagnat în primul trimestru din 2025 în termeni trimestriali. Creșterea PIB a fost de +0,0% trimestrial și +0,2% anual, sub prognoza noastră de +0,8% anual și sub consensul pieței de +0,9% anual. Aceasta reprezintă, de asemenea, o decelerare față de creșterea din trimestrul precedent de +0,5% trimestrial și +0,5% anual”, se precizează într-o analiză Erste. 

Sursa: Agerpres

Etichete: deficit

Dată publicare: 15-05-2025 13:02

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

Ultimele stiri

VEZI MAI MULTE ȘTIRI

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult