Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tot ce trebuie să știți despre SAFE, programul de apărare al Uniunii Europene, în valoare de 150 de miliarde EUR

Ambasadorii din țările UE au aprobat miercuri instrumentul de împrumut în valoare de 150 de miliarde EUR pentru a stimula producția de apărare în cadrul blocului comunitar.

Programul SAFE, pe care Comisia l-a propus printr-un instrument legislativ care îi permite să ocolească un vot al legislatorilor europeni, are nevoie în continuare de adoptarea oficială de către statele membre, care este așteptată să aibă loc la 27 mai.

Iată care sunt principalele lucruri de reținut, potrivit Euronews:

Preferință europeană pentru cumpărarea de armament

Ambasadorii statelor membre au căzut de acord cu propunerea Comisiei conform căreia, pentru a beneficia de fonduri UE, cel puțin 65% din valoarea sistemului de armament achiziționat trebuie să provină dintr-un stat membru al UE, din Ucraina sau dintr-o țară din Spațiul Economic European/Asociația Europeană de Liber Schimb.

Restul de 35% pot proveni din orice țară terță din lume.

Citește și
friedrich merz și macron
Friedrich Merz: Statele UE trebuie să crească cheltuielile militare și ”să sprijine în mod colectiv Ucraina"

Dar unele țări terțe pot fi modernizate și pot participa cu până la 65%. Pentru aceasta, ele trebuie să aibă un ”parteneriat pentru securitate și apărare” (PSA) existent cu blocul comunitar, care este o condiție prealabilă pentru încheierea unui al doilea acord bilateral care să le permită accesul la acest program specific.

UE are șapte astfel de PSA-uri cu Norvegia, Moldova, Coreea de Sud, Japonia, Albania, Macedonia de Nord și, din această săptămână, cu Regatul Unit.

Autoritatea de proiectare

Dar UE dorește, de asemenea, un fel de control asupra componentelor și software-ului care vor proveni din străinătate, asigurându-se că întreprinderile naționale au autoritate de proiectare asupra acestora.

Aceasta pentru a se asigura că țările terțe nu pot bloca utilizarea, de exemplu prin intermediul unui așa-numit kill switch, sau reexportarea întregului sistem de arme.

Care este scopul

UE dorește să fie capabilă să se apere singură, dacă este necesar, împotriva unui agresor în următorii ani și, pentru aceasta, recunoaște că trebuie să își majoreze semnificativ cheltuielile pentru apărare și să stimuleze producția internă.

Acest lucru este cauzat de faptul că războiul Rusiei din Ucraina a scos la iveală deficiențele și dependențele bazei industriale de apărare europene, în timp ce revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a pus la îndoială continuarea sprijinului militar al SUA pe termen lung.

În mod tradițional și în prezent, Washingtonul a fost principalul furnizor de securitate europeană.

Președintele american a criticat mult timp aliații europeni din NATO pentru că nu cheltuiesc suficient și a sugerat că SUA ar putea decide să nu vină în ajutorul aliaților care nu cheltuiesc până la un anumit nivel sau că ar putea retrage trupe și echipamente de pe teritoriul european.

De asemenea, cresc temerile că ajutorul militar acordat de Washington Ucrainei ar putea fi retras, lăsându-i pe europeni să e singuri povara.

Planul "Readiness 2030" al Comisiei, în cadrul căruia SAFE este un pilon-cheie, urmărește să stimuleze comenzile, să securizeze lanțurile de aprovizionare și să pună în funcțiune liniile de producție prin încurajarea statelor membre să pună în comun achizițiile pentru anumite capacități considerate prioritare.

Printre acestea se numără muniția, sistemele de drone și antidrone, apărarea aeriană, mobilitatea militară și războiul electronic.

Cum vor funcționa plățile SAFE

Dacă miniștrii aprobă acordul susținut de ambasadori în cadrul Consiliului Afaceri Generale din 27 mai, statele membre vor avea la dispoziție două luni pentru a elabora proiectele pentru care doresc fonduri UE.

Pentru a fi eligibil, fiecare proiect trebuie să includă cel puțin două țări. Comisia va avea apoi nevoie de până la patru luni pentru a le analiza.

Dacă răspunsul Comisiei este pozitiv, statele membre vor putea solicita deblocarea unui prim pachet de până la 15% din costul total estimat.

Ulterior, statele membre vor trebui să informeze Comisia cu privire la evoluția proiectului la fiecare șase luni, ceea ce ar putea conduce, de asemenea, la noi plăți. Ultima aprobare pentru plăți poate avea loc până la 31 decembrie 2030.

Este important de reținut că, deși țările din afara UE pot participa la achizițiile comune, acestea nu vor putea primi împrumuturi.

Avantajele programului SAFE

Comisia beneficiază de un rating de credit AAA din partea celor mai importante agenții de rating, inclusiv Fitch Ratings, Moody's și Scope.

Prin urmare, împrumutarea de către Comisie a banilor obținuți pe piață ar putea fi mai puțin costisitoare pentru unele state membre decât obținerea de fonduri pe cont propriu.

SAFE va oferi, de asemenea, împrumuturi cu scadență lungă, cu o durată maximă de 45 de ani și o perioadă de grație de 10 ani pentru rambursarea principalului.

Între timp, împrumuturile vor fi susținute de bugetul UE, ceea ce înseamnă că statele membre nu vor trebui să scoată bani suplimentari în cazul în care costurile de rambursare vor crește, așa cum s-a întâmplat în cazul programului de redresare post-COVID, din cauza creșterii ratelor dobânzilor alimentate de pandemia care a afectat economia mondială și de războiul Rusiei în Ucraina.

Un avantaj suplimentar al utilizării SAFE este că statele membre nu vor trebui să plătească taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru achiziții.

Cine l-ar putea utiliza

Cinci state membre au rating AAA, inclusiv Danemarca, Germania, Luxemburg, Țările de Jos și Suedia. Câteva nu au nici măcar rating A, cum ar fi Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia. Cele mai multe se află la mijloc.

Letonia, care are ratingul A, a indicat deja că dorește să apeleze la SAFE pentru a-și finanța creșterea nivelului de apărare. Mica țară baltică intenționează să aloce 3,65% din produsul său intern brut pentru cheltuielile de apărare în acest an, urmând să crească la 4% anul viitor.

Neale Richmond, ministrul apărării din Irlanda, o țară neutră din punct de vedere militar care se bucură de un rating AA, a declarat marți că țara "va analiza în mod absolut această posibilitate de a achiziționa mai rapid mai multe echipamente" sau oportunitățile pe care le oferă "în ceea ce privește derogările privind TVA", dar că "probabil nu va avea nevoie de procesul SAFE în ceea ce privește accesul la fonduri".

Un posibil indicator al apetitului este rata de absorbție pentru activarea clauzei naționale de exceptare - celălalt pilon financiar al planului Comisiei "Pregătire 2030" pentru apărare.

Paisprezece state membre au solicitat să li se permită să se abată de la normele fiscale ale blocului comunitar pentru a stimula cheltuielile pentru apărare, ceea ce Comisia consideră un succes.

Acestea includ Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia și Slovenia.

În plus, faptul că țările ar putea decide să contracteze împrumuturi SAFE nu pentru a-și consolida propriile stocuri, ci pentru a trimite mai mult sprijin militar Ucrainei, ar putea stimula absorbția în statele membre în care creșterea producției de apărare și reînarmarea ar putea fi sensibile din punct de vedere politic.

Sursa: Euronews

Etichete: inarmare

Dată publicare: 21-05-2025 13:57

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

Ultimele stiri

VEZI MAI MULTE ȘTIRI

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult