Emiratele Arabe Unite semnează cu Israelul un acord în vederea trimiterii de ajutor umanitar în Fâşia Gaza
Ministrul de Externe al EAU, Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, ”a discutat la telefon cu ministrul israelian de Externe Gideon Saar, ceea ce a condus la un acord care autorizează livrarea unui ajutor umnaitar urgent provenind din EAU”, se arată în comunicat.
Acest ajutor umanitar urmează să răspundă ”într-o primă fază” nevoilor unui numnăr de aproximativ ”15.000 de persoane”, se arată în comunicat.
ONG-ul Médecins sans frontières (MSF) a acuzat miercuri Israelul de faptul că lasă să intre în Fâşia Gaza un ajutor ”ridicol de insuficient” faţă de nevoi - doar pentru a nu fi acuzat de ”supunerea populaţiei la foamete”.
”Acest plan este un mod de instrumentalizare a ajutorului, pe care-l transformă într-un instrument în serviciul obiectivelor militare ale forţelor israeliene”, acuză într-un comunicat coordonatoarea urgenţelor MSF la Khan Yunis Pascale Coissard.
FoameteIraelul urmează să împiedice o foamete în Fâşia Gaza ”din motive diplomatice”, a anunţat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu, în urma unor presiuni externe în vederea ridicării blocadei care-i înfometează pe palestinieni.
El anunţa o reluare limitată a ajutorului umanitar destinat enclavei palestiniene.
”Imagini ale unei foamete în masă” pun în dificultate legitmitatea războiului israelian, recunoştea el.
Israelul anuţa duminică autorizarea unei limitări limitate a ajutorului umanitar.
El lansa - în paralel - ”operaţiuni terestre de mare anvergură” în Fâşia Gaza.
Guvernul Netanyahu a anunţat că 93 de c,ioane ONU au intrat marţi în Fâşia Gaza.
Însă ONU a condamnat intrarea a doar ”câtorva zeci” de camioane.
Penurii de hrană şi medicamente fac ravagii în Fâşia Gaza, la două luni şi jumătate de la impunerea de către Israel a unei blocade în Fâşia Gaza, la 2 martie.
Enclava se confruntă cu un ”risc critic al foametei”, denunţa într-un raport publicat la 12 mai Cadrul Integrat al Clasificării Securităţii Alimentare (IPC).