Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Negocieri între SUA şi China au început la Geneva, la cel mai înalt nivel după războiul comercial declanşat de Trump

Negocieri între SUA şi China au început sâmbătă la Geneva, la cel mai înalt nivel după războiul comercial declanşat de Donald Trump, negocieri menite să aplaneze tensiunile ce încep să apese pe cele două cele mai mari economii mondiale.

Semn al importanţei mizei, cele două capitale au trimis responsabili de rang înalt în localitatea de pe malul lacului Leman: secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, reprezentantul comercial Jamieson Greer şi vicepremierul chinez He Lifeng, informează AFP.

"Negocierile economice şi comerciale la nivel înalt între China şi SUA au început la Geneva, în Elveţia", a transmis televiziunea publică a Chinei CCTV la mijlocul dimineţii.

Discuţiile sunt prevăzute să se prelungească până duminică, însă delegaţiile rămân discrete şi întrevederea se derulează într-un loc ascuns privirilor, pe malul stâng al lacului, lângă Parc des Eaux-Vives.

La scurt timp după ora locală 09:30 (07:30 GMT) Scott Bessent, Jamieson Greer şi o delegaţie formată din circa zece persoane au trecut rapid prin holul hotelului Intercontinental, un hotel situat într-o zonă înaltă a Genevei şi unde delegaţiile americane se cazează de obicei. Întrebat de AFP cu privire la aşteptările pe care le are de la aceste negocieri, Bessent nu a dorit să facă vreun comentariu şi a întors capul, înainte de urca într-un SUV BMW negru.

Citește și
J.D. Vance
J.D. Vance, despre conflictul India-Pakistan: „Nu ne vom implica în mijlocul unui război care nu ne priveşte”
Trump anunță posibile relaxări tarifare

În ajunul întrevederii, Donald Trump a sugerat că va reduce la 80% tarifele vamale punitive pe care el însuşi le-a impus la produsele chineze.

"Preşedintelui i-ar plăcea să regleze problema cu China. După cum a spus el, lui i-ar plăcea să aplaneze situaţia", a declarat vineri seara secretarul american al comerţului Howard Lutnick, la Fox News.

Gestul lui Trump rămâne unul simbolic, pentru că şi la acest nivel tarifele vamale nu ar fi abile pentru majoritatea exporturilor chinezeşti în SUA.

După revenirea sa la Casa Albă, în ianuarie, Donald Trump a făcut din tarifele vamale o armă politică. El a impus o suprataxă de 145% pe mărfurile din China, peste tarifele vamale preexistente.

Beijingul, care a promis că va combate "până la capăt" suprataxele lui Donald Trump, a ripostat cu 125% tarife vamale asupra produselor americane.

Sursa: Agerpres

Etichete: taxe vamale

Dată publicare: 10-05-2025 13:47

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

Ultimele stiri

VEZI MAI MULTE ȘTIRI

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult