O companie din România a lansat paiele de băut 100% naturale, făcute din tulpini de grâu. „Se dezintegrează fără să polueze”
Your browser doesn't HTML5 video.
“Paiul de plastic nu este reciclabil. Odată cu apariția legii ce interzicea produsele de unică folosință din plastic, piața a fost invadată de alternative ce erau mascate ca fiind ecologice”, a declarat, la Pro Verde, Andreea Chițu, fondatoarea companiei producătoare.
Contrar așteptărilor, paiele de hârtie nu sunt, de fapt, ecologice„Consumatorii nu sunt fericiți cu paiele de hârtie. Ultimele cercetări arată că ele nu sunt nici sigure pentru sănătate, având o transmisie de PFAS în corpul uman foarte mare, cea mai ridicată”, spune Andreea Chițu.
Alternativa oferită de paiele din bioplastice, de tip PLA, este la fel de înșelătoare: „Pentru a fi biodegradabile, ele trebuie colectate separat și trebuie să ajungă la o saramură de compost industrial.”
Așa a apărut ideea de a folosi paiele de grâu întregi, neprocesate. Impactul lor asupra mediului și a sănătății este minim.
„Pentru un pai de hârtie folosești înălbitori, folosești adezivi pentru a-l produce. Poluezi pânza freatică, poluezi solul.” În schimb, paiele naturale pot fi aruncate oriunde, fără consecințe: „Îl poți arunca în natură, iar în câteva săptămâni el se dezintegrează în natură.”
Folosim 37 de miliarde de paie anual, doar în UE. “Te plimbi până la Lună și înapoi de 10 ori cu ele”„Consumăm aproximativ 37 de miliarde de paie anual doar în Uniunea Europeană. Le pui cap la cap, te plimbi până la Lună și înapoi de vreo 10 ori cu ele”, spune Andreea Chițu.
Chiar dacă piața este la început în România, produsul este bine primit: „Unii ne-au găsit deja în cafenele, la festivaluri, și au zis “am băut deja cu paiul tău. Îmi place foarte mult, îmi place că rezistă în băutură’.”