Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Porumbul rezistent la secetă, arahidele și fasolița ar putea salva agricultura românească de la dezastru. “Avem și curmale”

Your browser doesn't HTML5 video.

România se confruntă, în ultimii ani, cu o criză în agricultură, amplificată de schimbările climatice, secetă severă și degradarea solului.

Pentru a contracara efectele acestor fenomene, e nevoie de culturi care să reziste la secetă, a explicat, la PRO Verde, Alina Paraschiv, de la Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni, recunoscută pentru activitatea sa în domeniul culturilor pe soluri nisipoase.

Aici, cercetătorii au introdus și testat cu succes culturi exotice precum cartoful dulce, fasolița, și chiar curmalul chinezesc – plante și arbori care rezistă la temperaturi extreme, soluri sărace și perioade prelungite de secetă.

Cartoful dulce, de exemplu, este cultivat cu succes la Dăbuleni încă din 2012, în colaborare cu parteneri din Coreea de Sud, iar soiul s-a adaptat perfect condițiilor românești. Spre deosebire de cartoful clasic, cel dulce are nevoie de temperaturi mai mari pentru depozitare și se dezvoltă excelent pe soluri nisipoase, afectate de secetă.

Culturile de curmal chinezesc din România i-au impresionat chiar și pe chinezi

În același timp, cercetătorii au început să promoveze și curmalul chinezesc – o cultură pomicolă care s-a adaptat neașteptat de bine la condițiile locale.

Citește și
Agricultura regenerativă ar putea revoluționa felul în care vom produce hrana în viitor. “Acum doar distrugem solul”
Agricultura regenerativă ar putea revoluționa felul în care vom produce hrana în viitor. „Acum doar distrugem solul”

Alina Paraschiv: “Avem și curmale în România, care cresc și se dezvoltă foarte bine, nesperat de bine. Noi am avut niște evenimente de diseminare a rezultatelor pe care le-am obținut, și toată lumea a fost foarte încântată de rezultate. Am avut vizitatori din China, pentru că este țara de origine a acestei specii și au rămas foarte plăcut impresionați de ce au găsit la noi.”

Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba), este un arbore fructifer originar din China, unde este cultivat de peste 4000 de ani. Fructele sale, de dimensiunea unei măsline, au o textură crocantă și un gust dulceag, asemănător cu cel al mărului, cu o ușoară aromă de curmal.

Fructul este apreciat nu doar pentru gustul său, ci și pentru valoarea nutritivă ridicată, fiind o sursă bogată de vitamina C, vitamine din complexul B, minerale și antioxidanți.

Ciprian Stănescu: Ce altceva?Fasoliță?

Alina Paraschiv: “Vom încerca să stabilim favorabilitatea climatică pentru niște specii de nișă cum le numim noi, printre care acest cartof dulce, fasolița și arahidele. Fasolița nu este o fasole, așa cum foarte multă lume și-ar imagina, ca specie botanică este Vigna Unguiculata, sau fasolea mung. Marea majoritate a soiurilor provin tot din China și are marele avantaj că rezistă acestor condiții climatice deosebite pe care le avem în vremea actuală”

Stațiunea Dăbuleni colaborează cu Universitatea Babeș-Bolyai și USAMV Cluj-Napoca pentru a dezvolta un serviciu agroclimatic care să ajute fermierii să identifice culturile potrivite în funcție de condițiile din fiecare zonă.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: criza

Dată publicare: 18-04-2025 07:24

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

Ultimele stiri

VEZI MAI MULTE ȘTIRI

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult