Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Spitalele mici din România caută soluții pentru atragerea rezidenților. Modelul de succes al unui spital din Buhuși

Your browser doesn't HTML5 video.

Accesul rezidenților în spitalele care nu sunt centre universitare ar putea rezolva o parte a lipsei de personal.

Managerii, și autoritățile locale, ar trebui să se implice mai mult, pentru a atrage fonduri europene, cu care să renoveze clădirile și să le doteze, cu aparatură. Aceste măsuri, sunt cuprinse într-un ghid, lansat de ministerul Sănătății pentru a crește numărul de doctori, din unitățile sanitare.

În urmă cu câțiva ani, Spitalul din Buhuși funcționa într-o clădire cu multe lipsuri. Cu fonduri europene și bani de la autoritățile locale, managerul a schimbat lucrurile. Întâi a adus rezidenți pentru a suplini lipsa de specialiști, a cumpărat aparatură, iar secțiile care stăteau fără bolnavi au fost alocate pentru alte specialități. Numărul spitalizărilor de zi s-a triplat în câțiva ani, iar acum fac investigații imagistice și pentru spitalele mai mari din zonă.

Manager Buhuși: „Am încheiat o colaborare cu un spital privat din zonă, ei nu au RMN, noi avem și pacienții lor vin la noi și efectuează aceste investigații. Am implementat în ultimele luni sistemul de telemedicină, ne gândim să înființăm specialități noi”.

Managerii spitalelor pot solicita Ministerului Sănătății acreditare pentru a forma rezidenți pe anumite specialități. După ce obțin documentul, pot merge în universitațile de medicină pentru a cere medici. Modelul de la Buhuși ar putea fi extins la nivel național, pentru a acoperi lipsa de personal din spitalele mici''

Citește și
copil la spital
Un copil de 2 ani a căzut de la etajul 7 al unui bloc din București. A fost dus la spital cu multiple fracturi

Reprezentanții Spitalului din Bistrița merg la târguri de locuri de munca pentru medici și promovează constant extinderea activității din unitatea sanitară. Iar în ultimii ani au reușit să atragă zeci de cadre medicale.

Spitalul Județean din Vâlcea acordă stimulente în valoare de 2 salarii minime pentru a ține în spital medicii specializați în radiologie și imagistică. În alte județe au fost construite locuințe pentru personalul medical ori se decontează naveta. Dar este nevoie și de alte schimbări.

Primarul Bistrița: „Pentru ca sistemul să poată evolua, o schimbare care s-ar impune, a permite medicilor să desfășoare activitate medicală tot în spitalele publice, în regim privat”.

Ministerul Sănătății a lansat un ghid cu soluții.

Alexandru Rafila: „În ceea ce privește numărul de medici rezidenți pe care îi pregătește România suntem pe primele locuri, raportat la populație, important este să-i stabilizăm, să le oferim condiții de muncă, de trai și integrare socială în cadrul comunităților”.

Este nevoie de măsuri urgente pentru că zeci de spitale din țară au linii de gardă neacoperite în specialități importante precum neurologie, cardiologie, ATI sau la camera de gardă.

Sursa: Pro TV

Etichete: spitale

Dată publicare: 15-04-2025 20:00

Urmăriți Știrile Pro TV și pe Google News

Ultimele stiri

VEZI MAI MULTE ȘTIRI

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult