Oamenii emit o „lumină” care dispare la moarte. Ce au descoperit cercetătorii
Galerie foto
Aceasta este o formă de bioluminiscență slabă, cunoscută și sub numele de „biofoton”, scrie Science Alert.
Fizicianul Vahid Salari de la Universitatea din Calgary și echipa sa au susținut că au observat exact asta – o emisie de fotoni ultraslabă (UPE) produsă de mai multe animale vii în contrast puternic cu corpurile lor nevii, precum și în câteva frunze de plante.
Studiul sugerează că, deși această lumină este invizibilă cu ochiul liber, ea poate fi detectată cu echipamente speciale. Pentru a determina dacă procesul ar putea fi scalat de la țesuturi izolate la subiecți vii întregi, cercetătorii au folosit dispozitive cu multiplicare a electronilor și camere cu dispozitive cuplate cu sarcină pentru a compara cele mai slabe emisii de la șoareci – mai întâi vii, apoi morți.
Un proces efectuat pe frunzele de creson (Arabidopsis thaliana) și copac umbrelă pitic (Heptapleurum arboricola) a dezvăluit rezultate la fel de îndrăznețe.
„Rezultatele noastre arată că părțile rănite din toate frunzele au fost semnificativ mai strălucitoare decât părțile nevătămate ale frunzelor în toate cele 16 ore de imagistică", au spus cercetătorii.