Un bărbat din SUA care s-a injectat cu venin de șarpe timp de 18 ani ar putea salva mii de vieți. „Un tratament incomparabil”
Anticorpii găsiți în sângele lui Tim Friede s-au dovedit a proteja împotriva dozelor fatale provenite de la o gamă largă de specii în cadrul testelor pe animale. Terapiile actuale trebuie să se potrivească speciei specifice de șarpe veninos de care a fost mușcat cineva, scrie BBC.
Dar misiunea de 18 ani a lui Friede ar putea fi un pas important în găsirea unui antivenin universal împotriva tuturor mușcăturilor de șarpe - care ucid până la 140.000 de persoane pe an și lasă de trei ori mai multe persoane cu amputații sau cu handicap permanent.
În total, Friede a îndurat mai mult de 200 de mușcături și mai mult de 700 de injecții cu venin preparat de el de la unii dintre cei mai letali șerpi din lume, inclusiv mai multe specii de mambas, cobră, taipan și krait.
De ce a făcut astaInițial, el a vrut să își întărească imunitatea pentru a se proteja atunci când mânuiește șerpi, documentându-și isprăvile pe YouTube.
Dar fostul mecanic de camioane a declarat că a „dat-o în bară complet” la început, când două mușcături de cobră la rând l-au băgat în comă.
„Nu am vrut să mor. Nu am vrut să pierd un deget. Nu am vrut să lipsesc de la serviciu”, a declarat el pentru BBC.
Motivația domnului Friede a fost să dezvolte terapii mai bune pentru restul lumii, explicând: „A devenit pur și simplu un stil de viață și am continuat să împing și să împing și să împing cât de tare am putut împinge - pentru oamenii care sunt la 8.000 de mile distanță de mine și care mor din cauza mușcăturilor de șarpe”.
„Mi-ar plăcea să pun mâna pe puțin din sângele tău”Antiveninul este fabricat în prezent prin injectarea unor doze mici de venin de șarpe în animale, cum ar fi caii. Sistemul imunitar al acestora luptă împotriva veninului prin producerea de anticorpi, iar aceștia sunt recoltați pentru a fi utilizați ca terapie.
Dar veninul și antiveninul trebuie să fie foarte apropiate, deoarece toxinele dintr-o mușcătură veninoasă variază de la o specie la alta.
Există chiar o mare varietate în cadrul aceleiași specii - antiveninul obținut de la șerpii din India este mai puțin eficient împotriva aceleiași specii din Sri Lanka.
O echipă de cercetători a început să caute un tip de apărare imunitară numit anticorpi cu neutralizare largă. În loc să vizeze partea unei toxine care o face unică, aceștia vizează părțile care sunt comune unor clase întregi de toxine.
Acesta este momentul în care Dr. Jacob Glanville, director executiv al companiei biotehnologice Centivax, a dat peste Tim Friede.
„Imediat mi-am spus: „Dacă cineva din lume a dezvoltat acești anticorpi cu neutralizare largă, acela trebuie să fie el” și l-am at”, a spus el.
„La primul apel, i-am spus: „S-ar putea să fie ciudat, dar mi-ar plăcea să pun mâna pe o parte din sângele tău””.
Friede a fost de acord, iar lucrarea a primit aprobarea etică, deoarece studiul ar lua doar sânge, în loc să îi istreze mai mult venin.
Cercetarea s-a axat pe elapide - una dintre cele două familii de șerpi veninoși - cum ar fi șerpii de corali, mamba, cobră, taipan și krait.
Elapidele folosesc în principal neurotoxine în veninul lor, care paralizează victima și este fatal atunci când oprește mușchii necesari pentru a respira.
Cercetătorii au ales 19 elapide identificate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind printre cei mai mortali șerpi de pe planetă. Ei au început apoi să caute în sângele domnului Friede apărarea protectoare.
Ce poate face tratamentulMunca lor, prezentată în detaliu în revista Cell, a identificat doi anticorpi neutralizanți care ar putea viza două clase de neurotoxine. Ei au adăugat un medicament care țintește o a treia clasă pentru a realiza cocktailul lor antivenin.
În cadrul experimentelor pe șoareci, cocktailul a permis animalelor să supraviețuiască dozelor fatale primite de la 13 din cele 19 specii de șerpi veninoși. Au avut o protecție parțială împotriva celorlalte șase.
Potrivit Glanville, aceasta este o protecție „de neegalat”, care a spus că „probabil acoperă o grămadă de elapide pentru care nu există antivenin în prezent”.
Echipa încearcă să rafineze în continuare anticorpii și să vadă dacă adăugarea unei a patra componente ar putea duce la o protecție totală împotriva veninului șarpelui elapid.
Cealaltă clasă de șerpi - viperele - se bazează mai degrabă pe hemotoxine, care atacă sângele, decât pe neurotoxine. În total, există aproximativ o duzină de clase largi de toxine în veninul de șarpe, care includ, de asemenea, citotoxine care ucid direct celulele.
„Cred că în următorii 10 sau 15 ani vom avea ceva eficient împotriva fiecăreia dintre aceste clase de toxine”, a declarat profesorul Peter Kwong, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Columbia.
„Anticorpii lui Tim sunt cu adevărat extraordinari - el și-a învățat sistemul imunitar să obțină această recunoaștere foarte, foarte largă”, a declarat profesorul Kwong.
Speranța finală este de a avea fie un singur antivenin care poate face totul, fie o injecție pentru elapide și una pentru vipere.