O femeie a vrut să-i facă o surpriză soțului, la aniversarea căsătoriei, și a reușit. Acum au o ”gaură” de 80.000 de dolari

O femeie s-a trezit cu o gaură în bugetul personal de peste 80.000 de dolari, după ce a crezut că o să dea lovitura într-o ”afacere” cu monede cripto. Ea a vrut să-i facă o surpriză soțului ei, la aniversarea căsătoriei lor.
"Avea un zâmbet mare pe față și a zis: "Uite ce am făcut"", a declarat Scott Johansson pentru Fox 6 News Milwaukee despre momentul în care soția sa i-a prezentat ”cadoul”, care s-a dovedit a fi o surpriză mai mare decât și-ar fi dorit oricare dintre ei.
"Tot ce m-am gândit a fost: "Asta nu este pe bune."", a spus bărbatul, potrivit publicației online MoneyWise.
Din păcate, a avut dreptate. Poliția se îndoiește că banii se vor mai întoarce vreodată, făcând din acest cuplu una dintre tot mai numeroasele victime ale criptomonedelor din SUA.
Cum a funcționat înșelătoria
Johansson a declarat că soția sa, care nu a vrut să apară în fața camerelor de filmat pentru Fox 6 News, a descoperit prima dată această investiție pe Facebook și a fost atrasă de promisiunea unor randamente rapide și impresionante.
Ea a investit inițial 30.000 de dolari, apoi i s-a spus că banii săi aproape s-au dublat în câteva săptămâni.
Încurajată de ceea ce părea a fi un câștig extraordinar, ea a investit în cele din urmă un total de 55.000 de dolari.
Când a încercat să își încaseze cei 100.000 de dolari în presupuse câștiguri din criptografie, i s-a spus că trebuie să plătească încă 30.000 de dolari în taxe și impozite. A plătit, ceea ce i-a adus investiția totală la 80.000 de dolari, după care și-a dat seama că era o înșelătorie.
Câștiguri false, pierderi reale
Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) arată că, în 2024, americanii au pierdut 5,7 miliarde de dolari din cauza escrocheriilor legate de investiții, o categorie care include, dar nu se limitează la escrocheriile legate de criptomonede.
Pierderile atribuite în mod specific criptomonedei ca metodă de plată au fost raportate la 1,4 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă probabil o subestimare, deoarece cifrele FTC se bazează pe datele autodeclarate de consumatori.
Escrocheriile cu criptomonede devin din ce în ce mai sofisticate, în special așa-numitele ”scheme de măcelărire a porcilor.”
”Măcelărirea porcilor” este o înșelătorie sofisticată, pe termen lung, care combină elemente de fraudă romantică, catfishing și scheme de investiții, majoritatea implicând criptomonede. Termenul provine de la ideea de a "îngrășa" victima ("porcul") cu atenție și încredere, înainte de a o "măcelări" furându-i banii.
Astfel de escrocherii folosesc o tactică comună: tablouri de bord false care imită bursele reale de criptomonede, cu grafice, solduri și chatbots de asistență. Acestea sunt concepute pentru a face victima să se simtă încrezătoare și să rămână mai mult timp.
De asemenea, aceste platforme folosesc adesea reprezentanți ai serviciului pentru clienți, generați de inteligență artificială care îi presează pe utilizatori să adauge mai multe fonduri sau să plătească taxe fictive pentru a debloca retragerile.
De ce aceste escrocherii sunt greu de oprit
Când cuplul a raportat infracțiunea, poliția a oferit o prognoză sumbră: banii lor dispără probabil.
"Îi este foarte greu să doarmă noaptea", a spus Johansson despre soția sa. "Acum are o mulțime de probleme de încredere".
Escrocheriile criptografice prosperă în zona gri dintre reglementare și anonimat. Multe dintre aceste platforme false sunt găzduite în străinătate, în în cadrul unor societăți fantomă și utilizează metode de plată nedetectabile, cum ar fi transferurile între criptograme.
Cum să evitați să cădeți în aceeași capcană
Din păcate, astfel de povești devin din ce în ce mai frecvente. O analiză sugerează că activitatea de înșelăciune cu cripto a crescut cu 24% între 2020 și 2024. Dar există modalități de a vă proteja.
Feriți-vă de reclamele din social media. Multe escrocherii încep cu o reclamă ostentativă pe Facebook, TikTok sau Instagram.
Verificați acreditările brokerului. Folosiți BrokerCheck al Autorității de reglementare a industriei financiare sau baza de date Investment Adviser Public Disclosure a Comisiei pentru valori mobiliare și burse pentru a verifica orice firmă.
Nu plătiți comisioane în avans. Platformele legitime deduc comisioanele din retrageri, nu înainte.