La zece ani după ce a fost furată, o monedă dintr-un tezaur viking reapare la vânzare în Londra

O piesă prețioasă dintr-un tezaur viking furat, dispărut de ani de zile, a ieșit recent la lumină. O monedă rară a fost descoperită la vânzare în Croydon, Londra, readucând în atenție unul dintre cele mai mari jafuri arheologice din Marea Britanie.
George Powell și Layton Davies, din Țara Galilor, au dezgropat peste 300 de monede de argint și bijuterii din aur într-un câmp din Herefordshire, în 2015, potrivit BBC.
Dacă cei doi detectoriști ar fi declarat tezaurul, ar fi putut deveni milionari, însă în schimb l-au vândut pentru profit și au ajuns la închisoare. La zece ani de la descoperirea comorii, peste 230 de monede sunt încă dispărute, iar o anchetă a poliției este în desfășurare.
În 2019, Powell și Davies, din Pontypridd, au fost condamnați pentru furtul tezaurului format din bijuterii din aur și monede de argint, pe care l-au ascuns după descoperire. În timp ce îi trimitea la închisoare, judecătorul Nicholas Cartright le-a spus juraților de la Curtea Coroanei din Worcester că cei doi „au furat de la națiune”.

Fotografiile făcute de cei doi arătau peste 300 de monede într-o groapă proaspăt săpată, însă doar 72 dintre ele au fost recuperate. Poliția crede că restul se află în mâinile unor grupări de crimă organizată din întreaga lume, iar acum una dintre ele a fost găsită la vânzare în Londra.
„Am fost informați de colegii de la Poliția Metropolitană că o monedă, despre care se crede că face parte din Tezaurul din Herefordshire, a fost scoasă la vânzare în Croydon”, a declarat inspectorul detectiv Ben Pearson, de la Poliția West Mercia.
„Ancheta este în desfășurare pentru a stabili cum a ajuns această monedă la Londra. O parte din tezaur este în continuare de negăsit și rămânem deschiși tuturor posibilităților în ceea ce privește locația sa. Vom continua să investigăm orice obiect care apare și care ar putea avea legătură cu acest caz”, a declarat inspectorul.

Experții cred că monedele erau anglo-saxone și că au fost ascunse de vikingi. Tezaurul mai includea și un inel din aur din secolul al IX-lea, un pandantiv din cristal de stâncă, o brățară în formă de cap de dragon și un lingou.
Tezaurul va ocupa în curând un loc de cinste în Muzeul și Galeria de Artă din Hereford, care trece printr-un proces de restaurare în valoare de 22 de milioane de lire sterline. După ce s-au strâns 776.250 de lire pentru a aduce piesele înapoi în comitat, acestea urmează să fie expuse publicului într-un spațiu special amenajat.
„Ne-am dori enorm ca piesele lipsă din acest tezaur extraordinar să fie returnate la locul lor de drept, în Herefordshire”, a declarat Damian Etheraads, de la Muzeul din Hereford.