Monitorizarea obsesivă a somnului, un pericol ascuns. Cum poate tehnologia să ne afecteze
O concluzie din lumea științifică îi trezește pe cei care au probleme cu somnul. S-ar putea să nu doarmă bine tocmai pentru că asta îi preocupă prea mult.
Un studiu american, confirmat de specialiștii români, arată că peste 40 la sută dintre oameni nu se odihnesc optim chiar din cauza aplicațiilor și a gadget-urilor de monitorizare a somnului.
Denisia are 25 de ani și a folosit o aplicație de monitorizare a somnului în ultimul an. A șters-o însă de curând, după ce și-a dat seama că, în loc să progreseze, se trezea de câteva ori pe noapte, iar dimineața era mai obosită, decât înainte.
Denisia Huțanu: „Mereu simțeam că trebuie să monitorizez, să văd cât exact am dormit, cât nu am dormit și cumva punem prea multă presiune pe mine."
Și Ionuț și-a monitorizat în ultimii doi ani somnul folosind un smartwatch. Tânărul a constatat că durata somnului profund i s-a înjumătățit, așa că a renunțat la monitorizare.
Ionuț Barac: „Mai tare mă agitam. Mă culcam cu gândul "cum ar trebui să dorm", "cât ar trebui să dorm”.
Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, peste 40%dintre cei folosesc tehnologia ca să afle cât și cum au dormit, ajung în timp să nu mai poată dormi ori sunt foarte obosiți. Medicii pun acest comportament pe seama anxietății de somn, numită și ortosomnie, alimentată și de tehnologie.
Raluca Mihaela Bercea, somnolog: „Nu reușește creierul uman să intre în stadii profunde de somn și menține întotdeauna niște stadii superficiale. Acești pacienți au de fapt un stres în plus legat de monitorizarea aceasta”.
La secția de Somnologie a Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, numărul pacienților care au cerut ajutor de specialitate a crescut cu 30% anul trecut, față de 2023.
Andreea Zabara, medic somnolog la spitalul de Pneumoftiziologie din Iași: „Sunt pacienții care suferă de insomnie, cei care au probleme în a adormi sau a menține starea de somn. Ritualul de adormire devine un element de stres. Ei merg la culcare cu gândul că vor adormi cu dificultate”.
Potrivit specialiștilor, un adult trebuie să doarmă cel puțin 6-7 ore pe noapte. În acest interval, are nevoie de aproximativ 3 ore de somn profund, în care organismul își încetinește funcțiile, și în jur de o oră de somn REM, când visăm.
Pentru un somn bun este recomandat să nu utilizăm deloc gadgeturi cu o oră înainte de culcare.