Nectarine - fructul de vară bogat în vitamine. Beneficii, valori nutriționale și moduri de consum

Nectarina, recunoscută pentru coaja sa netedă și gustul intens, este bogată în vitamine și antioxidanți, oferind numeroase beneficii pentru sănătate, de la susținerea sistemului imunitar până la îmbunătățirea sănătății pielii și a inimii.
Nectarina (Prunus persica) este o varietate de piersică cu coajă netedă, cultivată în regiunile temperate mai calde din emisfera nordică și sudică.
O variantă genetică a piersicilor obișnuite, nectarina a fost cel mai probabil domesticită în China acum mai bine de 4.000 de ani. Se crede că expresia unei gene recesive este responsabilă pentru suprafața netedă a fructului de nectarină, care nu are perișorii fini (tricomi) specifici piersicilor. Nectarinele sunt o sursă importantă de vitaminele A și C și sunt consumate atât proaspete, cât și gătite.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Diferența dintre nectarine și piersici
Nectarinul și piersicul sunt aproape imposibil de distins. Sunt pomi de dimensiuni mici până la medii. Frunzele sunt verzi lucioase, lanceolate și ascuțite. Florile apar în axila frunzelor și sunt dispuse solitar sau în grupuri de două-trei la nodurile lăstarilor din sezonul anterior. Acestea au cinci petale, de obicei roz, dar uneori albe, cinci sepale și trei cicluri de stamine, toate fiind situate pe marginea exterioară a unui tub scurt numit hipantiu, care formează baza florii, conform Britannica.
Fructul de nectarină se dezvoltă dintr-un singur ovar, care se maturizează într-un exterior cărnos și suculent, partea comestibilă a fructului, și un interior dur, numit sâmbure, care închide una sau mai multe semințe.
Dintre cele două ovule prezente în ovar, de obicei doar unul este fertilizat și se dezvoltă într-o sămânță, ceea ce poate face ca o jumătate a fructului să fie ușor mai mare decât cealaltă. Pulpa poate fi albă, galbenă sau roșie, în timp ce coaja variază de la galben la roșu.
Nectarinele au un conținut mai ridicat de zahăr și o aciditate mai mare, ceea ce le face puțin mai acrișoare decât piersicile, care sunt predominant dulci. Dacă au pete ruginii sau mici pete de plută, tind să fie mai dulci.
Când sunt nectarinele în sezon
Atât nectarinele galbene, cât și cele albe sunt în sezon în aceeași perioadă. Datele de coacere depind de soiul specific, iar ambele variante de culoare au soiuri timpurii, de mijloc și de sfârșit de sezon.
Nectarinele sunt în sezon aproximativ din iunie până în octombrie, cu vârful producției în lunile iulie și august.
Caută nectarine ferme, dar nu tari, fără lovituri și cu o culoare roșiatică. Dacă vrei să faci prăjituri cu nectarine, caută-le pe cele mai puțin coapte, astfel încât să stea întregi în timpul procesului de copt.

Nectarinele sunt, de fapt, piersici fără puf
Deși nectarinele și piersicile sunt identice din punct de vedere genetic, o simplă genă recesivă este responsabilă pentru coaja lor netedă, lipsită de puf.
Dar asta nu înseamnă că au același gust (probabil ai observat deja). Deși aroma nectarinei seamănă cu cea a piersicii, există diferențe clare:
• Nectarinele sunt mai mici,
• Sunt mai ferme,
• Au o aromă mai intensă, cu note de miere.
Valori nutriționale
O nectarină de aproximativ de 80g furnizează:
32 kcal / 137 kJ 1.1g proteine 7.2g carbohidrați 7.2g zahăr 1.3g fibre 30mg vitamina C
O porție de 80g reprezintă una dintre cele cinci porții zilnice recomandate – adică aproximativ o nectarină.
Beneficii pentru sănătate
Nectarinele sunt o sursă utilă de compuși protectori din plante, inclusiv vitamina C, carotenoizi, flavonoide și fenoli. Acești compuși din plante acționează ca substanțe chimice de apărare și joacă un rol similar în protecția noastră, susținând sistemul imunitar și inima.
Unul dintre compușii vegetali furnizați de nectarine este acidul galic, cercetările sugerează că acesta ar putea avea beneficii potențiale în mai multe afecțiuni, inclusiv diabet, precum și anumite tipuri de cancer, sănătatea creierului și obezitatea, conform askthefoodgeek.
Poate sprijini vederea și proteja sănătatea ochilor
Pulpa galbenă sau portocalie a nectarinelor indică o conținut bogat de carotenoizi; cu cât culoarea este mai închisă, cu atât acea varietate este probabil să fie mai bogată în carotenoizi. Carotenoizii sunt surse vegetale de vitamina A și joacă roluri numeroase în corp, inclusiv protejând ochii și vederea.
Luteina este unul dintre multele carotenoide găsite în nectarine și joacă un rol esențial în susținerea sănătății ochilor și a funcției cognitive la vârstnici.
Poate sprijini o piele tânără
Datorită faptului că nectarinele sunt o sursă utilă de carotenoizi, ele pot juca și un rol benefic în sănătatea pielii, inclusiv protejând împotriva efectelor de îmbătrânire cauzate de factori de mediu precum lumina UV, poluarea și fumatul. Un alt nutrient util, cuprul, pare să stimuleze producția de colagen, proteina care conferă pielii fermitatea și elasticitatea tinerească.
Poate sprijini sistemul cardiovascular
Dieta este un factor important atunci când vine vorba de susținerea inimii, iar fructele pot fi unul dintre cele mai importante componente ale unei alimentații sănătoase. Nectarinele sunt bogate în compuși protectori din plante și antioxidanți care sunt cunoscuți pentru susținerea sănătății inimii.
Poate menține tranzitul digestiv
Nectarinele sunt o sursă bogată de fibre alimentare care ajută la prevenirea constipației și menținerea unui tranzit gastric normal. Ele conțin, de asemenea, zahărul sorbitol, care este recomandat pentru gestionarea constipației atunci când este consumat prin fructe cu sâmburi, cum ar fi caisele, piersicile și prunele.
Poate sprijini sănătatea intestinală
Fiindcă nectarinele sunt bogate în fibre, substanțe chimice de apărare din plante și sorbitol, ele sunt susceptibile să aibă un impact asupra comunității de microbi care trăiesc în intestinul nostru, cunoscută sub numele de microbiota intestinală.
Contraindicații ale consumului de nectarine
Deși sunt în general recunoscute ca fiind sigure și sănătoase, există unele persoane care pot fi alergice la fructele cu sâmburi. Poți discuta cu medicul dacă experimentezi orice simptome îngrijorătoare după ce consumi o nectarină.
Nectarinele sunt bogate în fructani, un tip de zahăr care este ușor fermentat de bacteriile intestinale și poate declanșa simptomele de colon iritabil la unele persoane. Din acest motiv, nectarinele sunt adesea restricționate în cadrul unei diete cu conținut scăzut de FODMAP (oligozaharide, dizaharide, monosaharide și polioli fermentabili).