O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o clinică de fertilizare a încurcat embrionii. Cum a făcut descoperirea

O femeie din Australia a născut, fără să știe, copilul unei necunoscute, după ce clinica sa de fertilitate i-a implantat din greșeală embrionii unei alte femei, scrie BBC.
Confuzia de la Monash IVF din Brisbane, Queensland, a fost pusă pe seama unei erori umane, relatează presa australiană.
„În numele Monash IVF, vreau să spun cât de sincer îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat”, a declarat directorul general Michael Knaap, adăugând că toată lumea de la clinica de fertilitate a fost «devastată» de greșeală.
Cum s-a întâmplat ca o femeie să nască copilul alteia
Personalul a devenit conștient de problemă în februarie, când părinții naturali au cerut să transfere embrionii congelați rămași la o altă clinică, potrivit unui purtător de cuvânt al Monash IVF.
Monash a confirmat că un embrion de la un alt pacient a fost decongelat din greșeală și transferat persoanei greșite, ceea ce a dus la nașterea unui copil.
Ea a declarat că, atunci când a fost descoperit incidentul, și-a activat echipa de gestionare a crizelor, iar în decurs de o săptămână clinica din Brisbane a început să se întâlnească cu pacienții afectați pentru a-și cere scuze și pentru a le oferi sprijin, a declarat firma.
De asemenea, compania a raportat incidentul autorităților de reglementare relevante, inclusiv Comitetului de
Reproductive Technology Accreditation Committee, și, de asemenea, a raportat în mod voluntar incidentul noii autorități de reglementare din Queensland în domeniul tehnologiei reproducerii asistate.
Nu e prima abatere
Anul trecut, Monash IVF a ajuns la o înțelegere în valoare de 56 de milioane de dolari australieni (26,8 milioane de lire sterline) într-o acțiune colectivă istorică cu 700 de foști pacienți pentru distrugerea embrionilor în urma unor teste genetice inexacte.
Cazul a arătat că aproximativ 35% dintre embrioni, care erau de fapt normali și ar fi putut duce la o sarcină viabilă, s-au dovedit a fi anormali în urma testării defectuoase.
Ce este FIV
FIV - sau fertilizarea in vitro - presupune prelevarea de ovule din ovarele unei femei, care sunt apoi fertilizate cu spermă în laborator. Când ovulele fertilizate devin embrioni, aceștia sunt introduși în uterul femeii.
Este un proces costisitor și nu reușește de fiecare dată.
În 2021, s-au născut 20 690 de copii în urma FIV în Australia și Noua Zeelandă, potrivit unui raport al Universității New South Wales.