Sărbătoarea Sfânta Irina, pe 5 mai. Tradiții și superstiții românești populare. Urări și mesaje pentru ziua onomastică

Pe 5 mai, credincioșii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Mare Muceniță Irina, o sfântă iubită și respectată pentru curajul și credința ei. Află cine a fost, ce tradiții românești se respectă și ce nume se sărbătoresc de ziua ei.
Sfânta Irina, numită și „Marea Muceniță Irina”, a fost o fecioară creștină din secolul al IV-lea, fiica regelui Liciniu din cetatea Maghedon (zona Macedoniei de azi).
Cine a fost Sfânta Irina
Sfânta Irina este prăznuită pe 5 mai înSfântului Apostol Pavel. Convertirea ei a stârnit mânia păgânilor, iar tatăl ei a poruncit ca fiica sa să fie supusă unor chinuri cumplite.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Păstrându-și credința, Sfânta Irina a îndurat multe torturi. Regele Sedechia a încercat să o omoare îngropând-o în pământ cu șerpi și scorpioni, apoi cu fierăstrăul și cu războiul apei, dar sfânta a rămas nevătămată. Îngerul Domnului o ocrotea de fiecare dată, iar unii dintre cei care au chinuit-o și-au pierdut viața fără explicații.
În drumurile ei de propovăduire a creștinismului, Irina a fost aruncată în trei tauri de metal încins, a supraviețuit, iar la sfârșit a fost omorâtă, apoi înviată de Dumnezeu, pentru ca mai mulți păgâni să creadă în Hristos. În cele din urmă, prin propria ei voință, Irina s-a întins într-un sicriu și a poruncit să fie îngropată; după patru zile, la deschiderea sicriului trupul ei nu mai era, conform Basilica.ro.
Sfânta Irina este sărbătorită ca fiind o mare muceniță a Bisericii Ortodoxe, un model de curaj și credință. Ea este considerată ocrotitoarea căsătoriei și mesager al păcii, fiind chemată în rugăciune de tinerii logodiți și de cei care doresc armonie în familie.
Obiceiuri și tradiții de 5 mai
Ziua de 5 mai, când se sărbătorește Sfânta Irina, nu are obiceiuri foarte răspândite comparativ cu alte sărbători mari, dar este marcată prin câteva tradiții populare. Cei care poartă numele Irina (sau variantele sale) își sărbătoresc onomastica cu mese festive în familie: se duc la biserică, aprind lumânări la icoana sfintei şi schimbă urări cu prietenii şi rudele. În satele din România de tradiţie ortodoxă, este obiceiul să se împartă colaci, pască şi vin fiert celor ce vin să ureze «La mulţi ani!» persoanei serbate, iar copiii pot merge din ușă în ușă cu urări de sănătate şi belșug.
Datorită credinței că Sfânta Irina este ocrotitoarea căsătoriei, în această zi tinerii îndrăgostiți sau logodiți se roagă pentru binecuvântarea unei familii fericite. Se spune că mirii le pot cere duhovnicilor sfatul și binecuvântarea, iar unii credincioși invocă ajutorul sfintei pentru sporul casei.
În tradiţia populară se mai crede că, de Sfânta Irina, femeile nu ar trebui să muncească, cum ar fi să coasă sau să spele rufele, pentru a nu ştirbi din norocul casei. În Biserică, Sfânta Irina este cinstită cu slujbe speciale: credincioşii sunt îndemnaţi să citească paraclisul şi să rostească rugăciuni către muceniţă, pentru pace sufletească şi sănătate.
Nume care se sărbătoresc de Sf. Irina
Pe 5 mai își sărbătoresc onomastica persoanele care poartă numele Irina și variante ale acestuia. Originar din grecescul Eirene (Ειρήνη), numele Irina înseamnă „pace”. În România, Irina este un prenume foarte răspândit: mii de femei poartă acest nume . Alte forme ale numelui incluse în calendar sunt Irena sau Irene, folosite în diverse culturi, cu aceeași semnificație, conform Copilul.ro.
Alte variante și diminutive întâlnite în vorbirea românească sunt Irinuca și Irinel. Toate aceste nume (Irin/Irina/Irena/Irene/Irinel/Irinuca) au rădăcini comune și își trag semnificația din „Eirene”, zeitatea păcii.
Conform datelor disponibile, numele Irina este unul dintre cele mai populare prenume feminine din România. Într-un clasament recent, numele “Irina” se afla pe locul 32 în topul celor mai frecvente nume de fete din țară, cu aproximativ 1.040 de persoane în cu acest prenume.
Urări pentru cei care poartă numele Irina
Desigur! Mai jos ai o listă organizată cu câte 5 urări potrivite pentru fiecare categorie – prieteni, familie, colegi, șefi – și la final câteva urări amuzante, toate potrivite pentru onomastica de Sfânta Irina (5 mai):
Urări pentru prieteni
• La mulți ani, Irina! Să fii mereu zâmbitoare și înconjurată de oameni care te iubesc așa cum ești.
• Irina dragă, să ai parte de o zi de nume exact pe gustul tău: cu râsete, flori și oameni faini în jur!
• Îți doresc o zi plină de energie bună și momente frumoase. La mulți ani cu tot ce îți dorești!
• Fie ca numele pe care îl porți să-ți aducă liniște, bucurii și prietenii adevărate!
• Azi e ziua ta, Irina! Să te bucuri de fiecare clipă și să ai un an minunat în față!
Urări pentru familie
• La mulți ani, Irina! Să ai parte de sănătate, liniște în suflet și iubirea celor din jur.
• Irina, fie ca ocrotirea sfintei tale protectoare să te însoțească mereu. Te iubim!
• Cu toții îți dorim o zi de nume binecuvântată și un an plin de reușite.
• Irina, ești o lumină pentru noi! Să ai o onomastică frumoasă și fericită!
• Să fii mereu înconjurată de dragoste, înțelepciune și armonie. La mulți ani de Sf. Irina!
Urări pentru colegi
• La mulți ani, Irina! Să ai parte de o zi frumoasă și un an plin de realizări profesionale!
• Îți dorim mult succes, sănătate și bucurii, alături de cei dragi. O zi de nume minunată!
• Fie ca Sfânta Irina să-ți aducă inspirație, energie și echilibru în tot ce faci.
• Să ai parte de recunoaștere pentru munca ta și de colegi buni mereu aproape!
• La mulți ani cu bucurie, zâmbete și cât mai puține e-mailuri urgențe azi!
Urări pentru șefi
• La mulți ani de Sfânta Irina! Vă dorim sănătate, înțelepciune și multă putere de decizie!
• Cu respect, vă urăm o zi de nume senină, plină de apreciere și realizări frumoase.
• Să vă aducă această zi liniște, echilibru și rezultate pe măsura implicării!
• Vă dorim un an profesional excelent și o echipă mereu unită în jurul dumneavoastră.
• La mulți ani, cu gânduri bune și recunoștință din partea întregii echipe!
Urări amuzante
• La mulți ani, Irina! Să ai atâta pace cât poți duce și ciocolată fără calorii toată ziua!
• Irina, de ziua ta promitem că nu te stresăm cu nimic. Azi! De mâine vedem…
• Fie ca azi să primești doar flori, tort și zero notificări enervante!
• Să ai o zi așa de bună, că și Sfânta Irina ar da un like!
• Irina, să ai un an în care cafelele sunt mereu calde, task-urile ușoare și Netflixul la îndemână!