Sesiunea e pe sfârșite, iar studenții își adună ultimele puteri. Cum reușesc să învețe eficient pe ultima sută de metri
În majoritatea universităților din țară, sesiunea este pe sfârșite.
Acolo, tinerii se strâng, învață și socializează. Studenții își adună ultimele puteri pentru a trece cu bine peste toate examenele, iar camerele de cămin și bibliotecile au devenit locurile preferate de studiu.
Fiecare dimineață din sesiune trebuie să înceapă cu o cafea fierbinte. Până seara se strâng două, trei, uneori și patru căni din această licoare magică plină de energie, iar în această perioadă, sălile de lectură prind viață. Studenții se strâng la bibliotecă și se uită cu mare atenție pe cursuri.
Printre teancurile de foi, studenții găsesc și câteva pagini goale pentru exerciții, iar munca în echipă ajută.
Dragoș Șeulean, student în anul 3: „Sălile de lectură, în sesiune, se umplu destul de repede. Mulți studenți învață împreună.”
Noaptea, studiul se mută în camerele de cămin. Tinerii spun că așa lucrează mai eficient.
Morariu Georgiana, studentă în anul 2: „În unele seri pot sta până la 4 dimineața, uneori stau mai puțin, până la 2-3. Învățăm toți împreună și atunci ne motivăm unii pe alții și învățăm mai repede.”
Nicolae Burnete, prorectorul Universității Tehnice din Cluj: „Fiecare trebuie să-și găsească stilul propriu, dar foarte important este să scrie de mână. Scrisul de mână ajută foarte mult la memorare.”
Specialiștii spun că prima parte a zilei este cea mai potrivită pentru a învăța lucruri noi. Odihna nu trebuie să lipsească.
Lenke Iuhos, psiholog: „Au capacitatea să-și mențină memoria și capacitatea cognitivă și în timpul nopții, însă să nu se acumuleze informații noi atunci, pentru că le putem uita. Este absolut necesar ca până la ora 2 să ne culcăm, atunci creierul își face curățarea.”
Pentru a obține rezultate bune, trebuie să ne prezentăm calmi și relaxați la examene, mai punctează psihologii.