Sparanghelul din Germania și lipsa forței de muncă locale. Povestea fermierului care depinde de muncitorii români

Harm Schmietendorf este cultivator de sparanghel în Schleswig-Holstein, cel mai nordic land din Germania, de zeci de ani.
A depășit multe provocări, însă acum, bărbatul de 54 de ani și soția sa, Britta, se întreabă tot mai des dacă mai merită să continue această activitate, potrivit Bild.
Fermierul s-a bazat de mult timp pe muncitori străini, iar până acum acest lucru a funcționat. Însă devine din ce în ce mai greu să-i atragă și să-i păstreze.
Datorită salariului minim, muncitorii sezonieri polonezi și români câștigă atât de bine încât, cu mult înainte de sfârșitul sezonului, au deja suficienți bani și se întorc acasă. Sparanghelul rămâne astfel pe câmp.
Potrivit lui Schmietendorf, șomerii germani renunță după o zi de muncă sau anunță că sunt bolnavi.
În acest sezon, el are exclusiv muncitori polonezi la recoltă în fermă, cărora le plătește 14 euro pe oră.
Lucrând șase zile pe săptămână, câte 48 de ore în total, aceștia câștigă 2.912 euro brut pe lună. Este o sumă mare pentru ei, dar nu suficient de motivantă pentru șomerii germani.
Harm Schmietendorf: „Am renunțat să raportez locurile de muncă la agenția pentru ocuparea forței de muncă. Oricum nu vine nimeni. Și dacă vin, pleacă după o zi sau se dau bolnavi. Germanii trebuie să își revină.”
Iar soția lui Britta (53) adaugă: „Fără muncitorii din Europa de Est, nu am avea ce mânca în Germania. O concluzie îngrijorătoare, având în vedere că în Germania sunt aproape trei milioane de șomeri”.
5.000 de euro pe lună pentru containere rezidențiale
Reporter: Este o muncă mult prea grea?
Harm Schmietendorf: „Muncitorii polonezi de la recolta simt și ei dureri de spate în primele zile. După aceea, mușchii lor se obișnuiesc cu munca”.
Sezonul de muncă pe ferma lui durează 10 săptămâni.
Harm Schmietendorf: „Cresc doar sparanghel. Trebuie să câștig suficienți bani pentru întregul an în această perioadă.”
Și, pe măsură ce costurile mari cu forța de muncă cresc, profitul rămâne tot mai mic.
Fermierul trebuie, de asemenea, să asigure containere suplimentare de locuit pentru muncitorii săi, ceea ce îl costă 5.000 de euro pe lună.