Școli în șantier etern. Banii europeni există, dar lucrările bat pasul pe loc. Doar 10% din proiecte sunt finalizate
România este țara „banilor gratis” oferiți pentru școli de Uniunea Europeană, dar care scapă cumva printre degete.
Mai puțin de 10 la sută dintre unitățile de învățământ care au cerut finanțare pentru echipamente, mobilier și laboratoare au încheiat proiectele.
În rest, numeroase planuri de amploare pentru renovare, extindere și reabilitare au întârzieri foarte mari.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Cu doi ani în urmă, o școală mamut cu 2.500 de copii promitea o schimbare - la propriu - din temelii cu bani europeni și din bugetul local.
Suntem în martie 2025 și iată cum stau lucrurile. E o zi însorită și uscată, bună pentru munca pe șantier, așa cum au fost multe, din noiembrie încoace. Răstimp în care la noul corp al Școlii Hamburg din Capitală s-a lucrat exact ca în prezent- deloc!
Directoarea spune că nu știe de ce robinetul cu bani s-a uscat, iar echipele cu muncitori au dispărut. În schimb, primăria Sectorului 3 recunoaște că semnarea contractelor de finanțare pentru noua tranșă de fonduri europene va întârzia cu 6 luni.
Persoană: „E bătaie de joc cu reabilitările. S-au apucat de toate odată și n-au terminat nimic. Că nu mai au bani”.
Modernizările care trenează - din vina directorilor de școli sau a funcționarilor din primării și prefecturi - sunt principala nemulțumire a noului ministru.
Daniel David, ministrul Educației: „Este drept că unele nu vor mai fi susținute, așa cum au fost angajate inițial, din PNRR. Banii din PNRR vor fi reorientați spre alte proiecte care pot fi terminate”.
Cât despre mobilier și dotări, a fost cheltuit doar un sfert din bugetul de un miliard de euro.
Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: „Dar încă avem deadline sfârșitul lunii septembrie a acestui an pentru livrare. Eu îmi păstrez optimismul”.
De fapt, mai puțin de 500 de școli au finalizat investițiile, din cele 5800, care au proiecte aprobate. În Iași, unele școli au primit bănci pentru nivelul primar, în care liceenii nu încap.
În timp ce dosarele trec prin multe instituții, fără ca cineva să-și asume eșecurile, într-o comună arădeană se ridică rapid din bugetul local, prima școală nouă din zonă după 50 de ani.
Mihai Mag, primarul comunei: „Preconizăm ca anul viitor să inaugurăm cu tot cu sală de sport, sală de mese. Vor fi independente energetic, cu panouri solare, cu pompe de căldură și cu toate dotările necesare secolului în care trăim”.