Doi lideri ai grupării militare „Vlad Țepeș”, anchetate pentru trădare, au fost arestați. Patru, sub control judiciar

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, joi noaptea, arestarea preventivă a doi membri ai organizaţiei Comandamentul ''Vlad Ţepeş", Adrian Robertin Dinu şi Marius Semeniuc, acuzaţi de trădare şi legături cu agenţi ai Rusiei.
Cei doi au fost prinși vineri dimineață și duși în spatele gratiilor.
Alţi patru membri ai grupării au fost plasaţi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, respectiv Ştefan Mateescu, Raul - Mihail Lupu, Georgică - Cristian Atitiene şi Radu Pompiliu Şofran. Aceştia au mai multe restricţii, printre care şi interdicţia de a pleca din România.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Adrian Robertin Dinu este cel care a înfiinţat Statul Major al Comandamentului "Vlad Ţepeş", el postând pe site-ul organizaţiei mai multe videoclipuri, în care care spunea, printre altele, că "putem să radem tot, având binecuvântarea Federaţiei Ruse". De asemenea, el anunţa că îl susţine pe Călin Georgescu.
Marius Semeniuc este profesor de limbi slave la Liceul Tehnologic "Poienile de Sub Munte" şi la Liceul Tehnologic "Sarmaţia" din judeţul Maramureş, iar Radu Pompiliu Şofran este un fost jurnalist de la Radio Bucureşti, în prezent fiind pensionar.
Cei şase inculpaţi au fost reţinuţi joi de DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trădare, fiind acuzaţi că au format o organizaţie de tip militar şi ar fi negociat cu agenţi ai Rusiei ieşirea României din NATO.
În dosar este cercetat în calitate de suspect şi Radu Theodoru, un general în retragere cu vârstă de 101 ani, care apare pe pe pagina de internet a organizaţiei ca fiind la conducerea "Statului Major al Comandamentului Vlad Ţepeş".
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a prezentat scuze în numele MApN, după ce, în luna ianuarie, a fost transmisă, sub semnătura sa, către generalul-maior în retragere Radu Theodoru o scrisoare de felicitare cu prilejul împlinirii vârstei de 101 de ani.
Gruparea voia să predea țara Rusiei
Şase persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT fiind suspectate de trădare şi că au constituit o grupare cu scopul de a ”ştirbi suveranitatea şi independenţa statului român prin subminarea politică şi a capacităţii de apărare a ţării”.
Gruparea, intitulată ”Comandamentul Vlad Ţepeş”, s-a dezvoltat pe tipul unei structuri militare, în dosar fiind cercetat, ca suspect, generalul maior în retragere Radu Theodoru.
Membrii grupării au intrat în cu agenţi străini, în România şi în Rusia, şi au făcut demersuri pentru negocieri cu factori politico-militari externi privind retragerea României din NATO, înlăturarea ordinii constituţionale, desfiinţarea partidelor, instalarea unui nou Guvern, schimbarea numelui ţării, a drapelului şi imnului, susţin anchetatorii.
În ianuarie, doi dintre inculpaţi s-au deplasat la Moscova, unde au intrat în cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizaţiei cu privire la preluarea puterii de stat în România.