De ce tinerii evită să vorbească la telefon. Apelurile sunt tot mai rare
Vorbim la telefon mai puțin, dar folosim internetul mai mult. Anul trecut, am discutat cu un miliard de minute mai puțin decât în 2022, în rețelele mobile.
În mare parte, tinerii spun că folosesc mai des mesajele scrise sau chiar în și evită să poarte conversații la telefon. Unii scriu mesaje, alții se înregistrează.
Tânără: „Am un grup cu niște prieteni de ai mei și le trimit constant mesaje vocale. Unul are 42 de secunde, acesta are un minut și 8 secunde”.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Datele Institutului Național de Statistică arată că numărul convorbirilor vocale la mobil a scăzut cu 6%, anul trecut, față de 2022.
Între dispozitivele mobile, au fost un miliard de minute vorbite în minus. În timp ce numărul conexiunilor de internet a crescut, în aceeași perioadă, cu 2,4%.
În mare parte, tinerii sunt cei care folosesc mai rar apeluri telefonice. Iar asta pentru că...
Tânăr: „Videocall și mesajele vocale, mi se pare mai ușor. Mă simt mai confortabil.”
Tânăr: „Prefer mai bine să dau vocale decât să stau cu telefonul la ureche”.
Ioan Hosu, sociolog: „Avem câteva avantaje pe care le aduce internetul. Costurile reduse, o flexibilitate mai mare atunci când vorbim despre tipul de comunicații în grup. Convorbirea telefonică intervine doar atunci când sunt chestiuni urgente sau foarte importante.”
Totuși, prezența tot mai activă în mediul online implică și riscuri.
Mircea Șcheau, specialist în securitate civernetică: „Vine la pachet cu o serie de măsuri pe care ar trebui fiecare dintre noi să le adoptăm. Un program antivirus pe care să îl avem instalat. Să folosim parole puternice, complexe, să verificăm foarte atent linkurile pe care le accesăm.”
Aceleași date arată că telefonia clasică este folosită mai puțin. De pildă, convorbirile între rețele fixe au scăzut cu peste 28%, anul trecut.