Legea Apelor, modificată după reportajele "România, te iubesc!" despre microhidrocentrale
La presiunea Comisiei Europene, Guvernul României a modificat Legea Apelor, astfel că, teoretic, nu mai sunt permise amenajări pe cursurile neafectate.
Astfel, în OUG 78/2017, la articolul 27, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, din care primul:
„(2) în vederea protecţiei şi conservării stării apelor, pe sectoarele de cursuri de apă care nu sunt afectate de activităţi umane se interzice realizarea de lucrări şi activităţi care pot afecta starea ecologică a apelor.”
Se va interzice astfel construcţia de microhidrocentrale - însă cele deja existente vor rămâne în funcţiune.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
"România, te iubesc" a prezentat încă din 2010 dezastrul produs pe râurile de munte de afacerile cu hidrocentrale şi a trimis informări atât la Guvern, cât şi la Preşedinţie.
Chiar dacă Legea Apelor va fi modificată, în urma rămân zeci de cursuri de apă afectate grav de captări făcute cu permisiunea autorităţilor care ne-au dus în pragul unui infringement şi ne-au făcut de râs în toată Europa.