Acum 31 de ani începea Revoluția, la Timișoara. Incidente cu AUR la comemorarea din Piața Victoriei
Timișoara a fost joi în doliu, în amintirea eroilor dispăruți, în timpul Revoluției din 1989.
Pe 17 decembrie, primele victime cădeau secerate de gloanțele militarilor, și ale trupelor de miliție. Câteva zile mai târziu, regimul Ceaușescu avea să se prăbușească, iar oamenii strigau „Libertate!", în Piața Operei.
Rudele celor care au murit în timpul Revoluției au venit joi la Cimitirul Eroilor din Timișoara pentru a-i comemora pe cei care și-au dat viața pentru libertate.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
În urmă cu 31 de ani, la Timișoara s-au tras primele gloanțe în tinerii revoluționari. Armata a scos tancurile și TAB-urile pentru a-i speria pe cei adunați în stradă. Inițial, oamenii au crezut că se trage cu gloanțe oarbe, însă i-au văzut murind pe cei de lângă ei. Era deja a doua zi de proteste masive. 17 decembrie este și ziua când la Timișoara a numărat cele mai multe victime: peste 60 de persoane și sute de răniți. Regimul comunist a încercat să ascundă morții. Cadavrele au fost încărcate în camioane trimise la București, pentru incinerare.
În seara zilei de 16 decembrie câteva sute de oameni s-au strâns în fața casei pastorului Laszlo Tokes, care urma să fie evacuat, și au început să strige împotriva regimului comunist, cu un curaj nebun, pentru acele vremuri. Astăzi, la 31 de ani distanță, amintirea acelor zile a fost umbrită de confruntări între revoluționari și membrii partidului AUR, aflați și ei în Piața Victoriei.
- Cine a luptat la Revoluție?
- Hoții! Hoții!
- Rușine să vă fie, tâlharilor!
- Am o rugăminte la toți, fiți calmi!
- Noi nu v-am chemat aici și nu am fost la mitingurile voastre!
- Noi nu am participat la Revoluție?
- Ai participat. Ai participat, dar eu am luptat!
Acestea au fost schimburile de replici pe care le-au putut auzi toți cei prezenți.
Miercuri seară, a avut loc si marșul erilor Poli Timișoara, devenit deja tradiție pentru aceste zile.
erii au plecat din faţa casei pastorului Lazlo Tokes, s-au oprit şi la catedrală, unde au fost aprinse zeci de candele în memoria celor căzuţi, apoi s-au îndreptat spre cimitirul eroilor.