Aderarea României şi Bulgariei la Schengen este un moment istoric. Roberta Metsola transmite felicitări

Roberta Metsola
Agerpres

Aderarea deplină a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este un moment istoric, a declarat joi presei, la Bruxelles, noul comisar european pentru afaceri interne, Magnus Brunner.

Acesta a subliniat în acelaşi timp că UE trebuie să lucreze la îmbunătăţirea securităţii în spaţiul european în general, inclusiv printr-o mai bună protecţie a frontierelor externe.

Declaraţia a fost făcută înaintea unei reuniuni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne în care s-a votat aderarea României şi Bulgariei la Schengen cu frontierele terestre.

"Este primul meu consiliu astăzi în calitate de nou comisar. Aştept cu nerăbdare, desigur, discuţiile cu prietenii mei din toate statele membre. Avem o mulţime de subiecte presante, desigur, pe care trebuie să le discutăm. Lumea se mişcă în fiecare zi, dar avem câteva chestiuni pozitive astăzi. Schengen va juca un rol important astăzi, pentru că România şi Bulgaria vor intra în Spaţiul Schengen, un moment istoric, aş spune", a afirmat comisarul european pentru afaceri interne şi migraţie.

"Spaţiul Schengen este unul dintre cele mai bune lucruri ale Uniunii Europene, împreună cu zona euro şi piaţa internă. Bineînţeles că sunt foarte fericit că România şi Bulgaria se vor alătura astăzi", a adăugat el.

Citește și
Iuliu Stocklosa
Iuliu Stocklosa, președintele CCIB: Bucureștiul, poartă de intrare în UE pentru afacerile din Sri Lanka

În acelaşi timp, răspunzând unei întrebări a presei, Brunner a spus că UE trebuie să lucreze "pentru a îmbunătăţi securitatea în spaţiul european în general" şi să facă tot posibilul "pentru a proteja mai bine frontierele externe, astfel încât să nu mai existe controale interne", aşa cum sunt cele introduse de Germania la graniţele sale.

În privinţa unor astfel de controale, comisarul european a precizat că ele sunt analizate îndeaproape de Comisia Europeană, dar dacă respectă Codul Frontierelor Schengen, atunci nu pot fi împiedicate.

"Dar trebuie să depunem eforturi pentru a ne asigura că protejăm mai bine frontierele externe, astfel încât să le putem da statelor membre şi cetăţenilor europeni în general sentimentul că avem control asupra a ceea ce se întâmplă în Europa", a reiterat comisarul austriac.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a felicitat și ea România și Bulgaria, apreciind eforturile îndelungate depuse.

Comisia Europeană salută decizia Consiliului privind aderarea deplină a României şi Bulgariei la Schengen

Comisia Europeană a salutat joi "decizia unanimă" a Consiliului "de a ridica controalele la frontierele terestre interne cu România şi Bulgaria începând cu 1 ianuarie 2025".

"Acest pas important finalizează intrarea deplină a ambelor ţări în Spaţiul Schengen. Acest lucru nu numai că întăreşte Spaţiul Schengen, dar va consolida şi mai mult piaţa internă, va spori călătoriile, comerţul şi turismul. Un Spaţiu Schengen solid consolidează unitatea UE şi face UE mai puternică la scară mondială", a transmis CE într-un comunicat de presă.

Decizia "înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetăţenii pot călători fără controale la frontierele terestre către şi între Bulgaria şi România", a adăugat executivul european.

Ce este spațiul Schengen

Scopul principal al spațiului Schengen este de a permite libera circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalului între țările participante, întărind în același timp securitatea prin colaborare sporită între autoritățile naționale.

În primul rând, vor dispărea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria. Astfel, vom avea parte de mai puține neplăceri la trecerea frontierei, în special în perioada concediilor de vară și iarnă.

Un alt avantaj, după ce România va adera la spațiul Schengen, este că nu vom mai pierde timp cu controlul documentelor, iar transportatorii vor scăpa de cozile de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria.

Potrivit informațiilor transmise de MAI, trecerea frontierei se va putea realiza indiferent de oră, prin orice loc, în orice perioadă a anului, iar cetățenii statelor membre care călătoresc în spațiul Schengen vor trebui să aibă asupra lor doar un document de identitate valabil, fără a fi supuși controalelor la frontieră.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Interzis nostalgicilor: cum arăta Sorana Cîrstea în urmă cu șaisprezece ani, când se califica în sferturile Roland Garros
FOTO Interzis nostalgicilor: cum arăta Sorana Cîrstea în urmă cu șaisprezece ani, când se califica în sferturile Roland Garros
Citește și...
România şi Bulgaria vor intra deplin în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Decizia a fost adoptată de miniștrii de interne
România şi Bulgaria vor intra deplin în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Decizia a fost adoptată de miniștrii de interne

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat joi decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, iar de la 1 ianuarie 2025 se vor desfiinţa controalele la graniţele terestre.

Recomandări
Prima rundă de consultări informale de la Cotroceni s-a încheiat. Urmează runda a doua, când se formează „aparatul tehnic”
Prima rundă de consultări informale de la Cotroceni s-a încheiat. Urmează runda a doua, când se formează „aparatul tehnic”

La consultările informale convocate la Cotroceni de președintele României, Nicușor Dan, partidele pro-europene și Grupul Minorităților Naționale și-au exprimat preocuparea față de deficitul bugetar și angajamentul de a găsi soluții responsabile.

UE lansează un plan major de apărare la Marea Neagră. Ce are România de câștigat din noua strategie
UE lansează un plan major de apărare la Marea Neagră. Ce are România de câștigat din noua strategie

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, un nou plan de apărare pentru Marea Neagră, care va îmbunătăți transportul de echipamente militare în regiune.

Surse: PSD ar putea propune un premier tehnocrat pentru noul guvern. Singurul consens, până acum, este legat de creșterea TVA
Surse: PSD ar putea propune un premier tehnocrat pentru noul guvern. Singurul consens, până acum, este legat de creșterea TVA

Președintele are o misiune aproape imposibilă: să aducă la aceeași masă 4 partide cu ideologii și viziuni diferite care să decidă și să aplice aceleași măsuri pentru a salva economia de pe marginea prăpastiei.