Anchete în 2 spitale din Craiova, după ce mai mulți bătrâni s-au infectat cu Covid-19. Testele lor ar fi fost refuzate
Au loc anchete în două spitale din Craiova, după ce mai mulți bătrâni, internați într-un centru, s-au infectat cu coronavirus.
Procurorii spun că șefii laboratoarelor care prelucrează testele Covid ar fi refuzat o întreagă listă de suspecți, în favoarea celor care plecau în concediu.
Totul a pornit de la câteva cazuri în într-un cămin de bătrâni din Craiova și într-un centru pentru persoane cu dizabilități din Filiași. În lipsa măsurilor rapide, acum sunt 200 de îmbolnăviri.
Valentin Giurcă, directorul Centrului pentru Persoane Vârstnice Craiova: „Solicitând de nenumărate ori DSP-ului să ne testeze, s-a tergiversat din varii motive. Nu știu de ce s-a întâmplat treaba asta. După testare, testele au venit foarte târziu. A durat și până la 10 zile să vină testele și dacă o persoană pozitivă a rămas într un salon de cinci, i-a îmbolnăvit pe toți."
Potrivit autorităților, șefii de laborator din Spitalul de Urgență și Spitalul de Boli Infecțioase, ambele din Craiova, ar fi refuzat prelucrarea testelor făcute de DSP Dolj în rândul suspecților din centrele respective. Procurorii susțin că aceiași funcționari din spital au prelucrat, în schimb, teste Covid pentru oameni care voiau să plece în concediu, în străinătate.
Adina Turcu, manager Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" Craiova: „Noi am lucrat zilnic și sâmbătă și duminică. Am avut garda care a lucrat teste Covid pentru Spitalul de Boli Infecțioase. Prioritari sunt pacienții spitalului. Nu se pune în discuție a refuza probele, se pune în discuție capacitatea de testare a unui aparat, numărul fiind limitat zilnic. Trebuie să facem o prioritizare în ceea ce privește testele recoltate în spital."
Laurenţiu Ivanovici, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova: „Nu există niciun fel de refuz din partea laboratorului vizavi de testele solicitate de către DSP Dolj, dar este adevărat că uneori a existat un număr mare de teste solicitate, câteva sute și nefăcând față, pentru că am avut o capacitate limitată de testare, sigur că au existat întârzieri."
În Argeș, altele sunt problemele. Mulți dintre cei confirmați cu Covid-19 s-au trezit fără concediu medical.
Reprezentanții DSP Argeș susțin că problema a apărut pentru că cei confirmați cu Covid-19 nu au fost tratați într-un spital, așa cum prevede legea.
Sorina Hontaru, medic șef DSP Argeș: „Toți pozitivii, începând cu data de 22, trebuie să facă o evaluare într-o unitate sanitară și medicul decide unde să stea omul în spital, unitatea de izolare sau la domiciliu. Și îi dă un concediu medical.”
Problema este că legea a intrat în vigoare, după ce unii oameni și-au terminat perioada de izolare.