ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca două bărci pescărești să fie lovite de o barjă, pe Dunăre. Doi bărbați au dispărut
Cei 2 pescari dați dispăruți în urma accidentului grav petrecut miercuri pe Dunăre, sunt încă de negăsit.
Imaginile filmate la scurt timp după ce convoiul de barje a lovit 2 bărci pescărești surprind ambarcațiunile la mică distanță una față de cealaltă, dar și sirena vasului de transport.
Căutările au fost sistate miercuri noaptea și au fost reluate joi dimineață. Între timp, a fost deschisă o anchetă, pentru a stabili cine este vinovat.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Câteva imagini au fost filmate imediat după impact. În înregistrare se aud semnalele acustice lansate de conducătorul barjei. Ambarcațiunea de mari dimensiuni pare să atingă una dintre bărci iar, în apă, la foarte mică distanță de vasul de transport, se observă ceva ce pare a fi unul dintre pescari.
Pescar: „Nu au plecat când au zis cei de la barjă să plece, că au manevră de făcut acolo și restul... ce am auzit și noi. I-a avertizat, de mult, cu un kilometru, doi, înainte și ei au rămas pe loc.”
Martor: „Ei au claxonat de acolo, dar, v-am spus, din punctul meu de vedere putea fi evitat.”
Impactul pe Dunăre a avut loc la un kilometru în amonte de micul port din localitatea Rast.
Convoiul de barje a lovit în plin bărcile în care se aflau pescarii, iar aceștia au fost aruncați în apă.
CĂTĂLIN CIPRIAN ARNĂUTU, PRIMARUL LOCALITĂȚII RAST: „Au fost la peşte mai multe bărci ancorate, a venit o barjă care a claxonat de departe şi peste două bărci a trecut. Ce se poate vedea pe Dunăre, e foarte departe, o barjă oprită.”
Accidentul naval a fost anunțat la 112 de un martor.
Cei doi dispăruți aveau 34, respectiv 46 de ani, iar cel mai în vârstă era pompier. Barca în care se aflau a fost adusă la mal de un alt pescar.
Filip Ionuț Daniel, martor: „Eu, fiind mai în față, am văzut-o când venea plută și am tras-o la mal. goală. Cu fundul în sus. Avea toate cele prin ea – adidașii omului, cheile mașinii.”
În căutarea celor dispăruți au pornit echipaje ISU, patrule ale Poliției de Frontieră, dar și alți pescari, în speranța că își vor găsi colegii.
Locotenent Constantin Cobzariu, inspector șef adjunct ISU Dolj: „În zona în care se presupune, undeva la 30–40 de metri adâncime. Noi avem un sistem de detectare a persoanelor și a celor existente pe fundul apei – nu s-a detectat nimic. Curenții sunt puternici, sunt șanse ca victimele să nu se mai afle în zona accidentului, ci în aval.”
Pentru găsirea persoanelor dispărute a fost trimis în zonă și un elicopter SMURD care a zburat la joasă înălțime, deasupra Dunării.
Căutările au fost dificile, au transmis cei responsabili. În această perioadă, nivelul Dunării este ridicat. Pe acel sector, unde fluviul are trei - patru sute de metri lăţime, debitul este de peste 5.500 de metri cubi pe secundă.