ANPC, amenzi de aproape 110.000 de euro după controale în Dragonul Roşu. Jucării şi alimente retrase de la comercializare

Inspectori pentru protecţia consumatorilor şi ofiţeri de poliţie au efectuat marţi controale la Dragonul Roşu, în urma cărora au aplicat amenzi contravenţionale de 545.000 lei (echivalentul a 109.503,53 euro).
În plus, s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii pentru două puncte de lucru ale operatorilor economici verificaţi, până la remedierea deficienţelor constatate.
"Astăzi, 4 martie 2025, echipe de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în colaborare cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov (IPJ Ilfov), au desfăşurat o acţiune de verificare a activităţii comerciale, condiţiilor şi serviciilor prestate de operatorii economici din incinta Dragonul Roşu. În cadrul acestei acţiuni, au fost verificaţi 48 de operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în zona destinată consumatorilor din ANPC.
„Controalele au avut ca scop protejarea drepturilor consumatorilor şi asigurarea respectării reglementărilor legale în vigoare, în special în ceea ce priveşte comercializarea de produse sigure. În urma acţiunii de control, au fost constatate mai multe abateri de la prevederile legale, iar măsurile luate au inclus: aplicarea a 72 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 545.000 lei; oprirea definitivă de la comercializare a 5.814 jucării şi 48,5 kg produse alimentare, în valoare totală de 59.245 lei; oprirea temporară de la comercializare a 2.864 de produse, în valoare totală de 55.985 lei; oprirea temporară a prestării de servicii pentru două puncte de lucru ale operatorilor economici verificaţi, până la remedierea deficienţelor constatate", se mai arată în comunicat.
Neregulile descoperite de ANPC
Printre principalele abateri de la prevederile legale se numără: comercializarea de jucării care imită mâncarea; comercializarea de jucării fără etichete care să conţină traducerea în limba română a instrucţiunilor de utilizare; comercializarea de produse periculoase (slime) fără a avea menţionată compoziţia chimică; jucării periculoase (păpuşi Baby) care prezentau riscuri de desprindere a podoabei capilare; comercializarea de jucării fără traducerea în limba română a instrucţiunilor şi avertismentelor; comercializarea de jucării ce pot imita mărci consacrate; lipsa documentelor legale, inclusiv declaraţiile de conformitate CE şi marcaje CE neconforme.
De asemenea, au fost identificate produse susceptibile de a fi contrafăcute, iar în cazul unor operatori economici, au fost constatate deficienţe legate de autorizaţiile pentru punctele de lucru.
"ANPC reaminteşte consumatorilor să fie vigilenţi şi să semnaleze orice neregulă constatată în procesul de achiziţionare a produselor sau serviciilor. Autoritatea va continua să monitorizeze piaţa şi să aplice sancţiuni corespunzătoare pentru a asigura un mediu sigur pentru consumatori", se mai arată în comunicat.