Ce au descoperit cercetătorii când au analizat o mostră de pe un asteroid

Oamenii de știință au găsit apă și materie organică pe suprafața unui eșantion colectat de pe un asteroid din sistemul nostru solar. Este prima descoperire de acest fel, spun cercetătorii, potrivit The Independent.
Eșantionul - de dimensiunea unei grăunțe - provine de pe asteroidul „Itokawa” și a fost colectat în 2010, în cadrul misiunii Hayabusa a Agenției Japoneze de Explorare Aerospațială (Jaxa).
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Londra, apa și materia organică nu provin dintr-o lume extraterestră, ci au fost colectate din spațiu de asteroid, în decursul a miliarde de ani.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
În acest timp, corpul ceresc a fost supus unor temperaturi extreme, deshidratării și sfărâmării repetate, dar și-a recăpătat forma și s-a rehidratat prin materia preluată din spațiu.
Studiul arată, de asemenea, că asteroizii de tip S - cei mai comuni dintre cei care trec prin apropierea Terrei - pot conține elementele necesare vieții.
Acest studiu ar putea schimba tot ce se știa despre istoria vieții pe Pământ. Până acum, cercetătorii s-au concentrat în special pe asteroizii de tip C, cu conținut ridicat de carbon.
„A fost detectată atât materie organică primitivă (neîncălzită), cât și prelucrată (încălzită), la o distanță de zece microni. Materia organică care a fost încălzită indică faptul că asteroidul a fost atins temperaturi de peste 600 de grade Celsius. Prezența materiei organice neîncălzite, foarte aproape de aceasta, înseamnă că materia organică primitivă a ajuns pe suprafața asteroidului Itokawa după ce s-a răcit”, a explicat Dr. Queenie Chan, de la Departamentul de Științe ale Pământului, al Universității din Londra.
Studiul a fost publicat recent în revista Scientific Reports.
„Aceste descoperiri sunt cu adevărat fascinante, deoarece dezvăluie detalii complexe ale istoriei unui asteroid și modul în care evoluția sa este atât de similară cu cea a Pământului prebiotic”, a adăugat dr Chen.