Ce au găsit inspectorii la căminul ororilor din Dorohoi. A venit urgent Poliția Criminalistică

Consiliul de Monitorizare a descoperit condiții revoltătoare pentru persoanele cu dizabilități internate la Centrul de îngrijire "Casa Elena" din Dorohoi, județul Botoșani, după moartea în condiții suspecte a unei paciente.
Raportul a fost întocmit în urma unei vizite efectuate pe 6 mai, determinată de o sesizare primită la sfârșitul lunii aprilie, arată Consiliul de Monitorizare într-un comunicat preluat de news.ro: „Pe 6 mai echipa de monitorizare descoperea deja încălcări grave ale drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi condiţii de îngrijire aflate complet în afara legii".
Printre cele mai grave probleme identificate se numără suprapopularea centrului din Dorohoi, care găzduia 72 de beneficiari într-un spațiu autorizat doar pentru 25 de persoane, prezența a sute de medicamente expirate și achiziționarea de tratamente pentru boli psihiatrice fără prescripție medicală.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Inspectorii au mai descoperit alimente stricate sau expirate, pacienți privați de analize medicale periodice, camere de supraveghere instalate în dormitoare, încălcând dreptul la intimitate, și beneficiari cu răni deschise la nivelul membrelor inferioare și al feței care nu primeau îngrijiri adecvate.
„Echipajul de poliţie ajuns la centru a sesizat şi poliţia criminalistică – au fost ridicate mai multe cutii cu medicamente care urmează să fie analizate. ANPC a închis complet blocul alimentar şi a ridicat zeci de saci cu legume, carne, făină, pâine – toate stricate sau cu termenul de valabilitate mult depăşit”, se arată în comunicatul citat.
Ca urmare a descoperirilor, mai multe instituții au luat măsuri imediate. AJPIS Botoșani a retras licența de funcționare în regim de urgență, a interzis înființarea de servicii sociale pe o perioadă de 3 ani și a aplicat o amendă de 80.000 de lei. Poliția a ridicat mai multe cutii cu medicamente pentru analiză, iar ANPC a închis complet blocul alimentar.
Amenințări de la avocați
„Nu este pentru prima dată când descoperim astfel de nereguli – de această dată am primit şi ameninţări din partea avocaţilor ului de centru," a declarat Gabriel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare. „Adevărul este, însă, că sub preşul asistenţei sociale din România sunt multe astfel de gunoaie măturate «cu grijă» astfel încât să nu se vadă, să nu se audă", a adăugat el.
DSP Botoșani a dispus închiderea unității ca urmare a anulării autorizației sanitare de funcționare din 26 martie 2025, cerând relocarea tuturor beneficiarilor până pe 12 mai.
În plus, procurorii din Botoșani au deschis anterior o anchetă privind moartea suspectă, în luna ianuarie, a unei femei internate în acest centru. Anchetatorii au dispus exhumarea cadavrului și au efectuat o percheziție, descoperind și alte nereguli precum neînregistrarea veniturilor în actele contabile și neanunțarea instituțiilor competente privind decesul unei persoane cu dizabilități.