Cei mai mulți români apelează la meșteri atunci când își renovează locuința. Ce riscă însă dacă nu încheie contracte
Când vine vorba de renovarea caselor, 4 din 10 români se ocupă singuri de lucrări, ori apelează la un prieten. Cei mai mulți plătesc meșteri. Atenție însă: unii specialiști pot cere la final dublu sau chiar triplu decât face lucrarea.
În funcție de materiale, bugetul mediu pentru o locuință modestă poate depăși 9.000 de lei, conform unui recent studiu de piață.
Într-un apartament de 54 de m² din Cluj-Napoca, cu excepția băii, toate camerele urmează să fie zugrăvite, iar instalația electrică schimbată. Costul lucrării va ajunge la 30 de mii de lei. Când vorbim de sume mari, specialiștii ne recomandă să nu începem lucrările fără un contract cu meșterii, pentru a reduce riscurile.
Gabriel Lasar, reprezentant companie de reparații și renovări: „Vă puteți trezi că vă costă dublu sau triplu lucrarea. Puteți să îi trageți la răspundere pentru că ați plătit și nu v-au făcut lucrarea cum trebuie."
Modernizarea și eficiența energetică – motivele principale
Potrivit unui studiu recent, cei mai mulți români își renovează casele pentru a le moderniza sau eficientiza energetic.
Femeie: „Două calorifere, ne apucăm de zugrăvit, că a venit vara, e mai cald și mai facem câte ceva.”
Reporter: „Ce buget v-ați alocat?”
Femeie: „Până într-o sută de milioane, la o casă."
Bărbat: „Am cumpărat o masă.”
Reporter: „Doriți să modernizați locuința?”
Bărbat: „Da. În funcție de cât am avut, atât am cheltuit.”
Ciprian Badea, reprezentant magazin de specialitate: „Vin singuri ca să își aleagă produsele, în materie de design. Apoi vin meseriașii să îi ajute cu partea tehnică.”
Cei mai mulți români apelează la meșteri
Mai mult de jumătate dintre români apelează la meșteri, în timp ce 40% repară chiar ei.
Reporter: „Colaborați cu meseriași?”
Bărbat: „Un prieten ne ajută."
Cei care își renovează singuri locuința pot închiria sculele necesare. De pildă, pentru o mașină de înșurubat, un ciocan rotopercutor și un polizor unghiular, închiriat pentru 24 de ore, trebuie să scoateți din buzunare în medie câte 50 de lei pentru fiecare. Dacă am alege să le cumpărăm, ar trebui să plătim în medie 1.200 de lei.
Aproape 40% dintre români plănuiesc doar reparații strict necesare. Peste 50% fac economii de-a lungul anului pentru a-și putea duce la bun sfârșit renovările.
România este țara din UE cu cei mai mulți proprietari de locuințe, arată datele Eurostat, cu un procent de peste 95% din populație care trăiește într-o locuință proprietate personală.