Deja s-au găsit metode de păcălire a interdicțiilor electorale pe social-media. Dragoș Stanca: „E deja lucrul consumat”
43 de materiale electorale publicate pe rețelele sociale vor fi șterse în urma unei decizii a Biroului Electoral Central.
Doi candidați au intrat în vizorul autorităţilor la doar câteva ore de la startul campaniei, iar un al treilea a fost încurcat de postările susţinătorilor săi.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Toate postările candidaților trebuie să conțină o anume etichetă, semn că sunt materiale politice publicitare.
În lipsa acestor etichete, candidatului AUR, George Simion, i-au fost șterse 29 de clipuri cu durată limitată, de pe pagina de Facebook. Alte șase postări făcute de susținători ai lui Simion, una chiar de pe contul oficial al celor de la AUR, trebuiau eliminate, dar sunt încă pe TikTok.
George Simion ne-a transmis că în această campanie regulile au fost modificate peste noapte, față de campania din noiembrie și că se încearcă instituirea unei cenzuri în spațiul online prin multiple reglementări. Totuși, sustine ca echipa sa de campanie va respecta legea și reglementările în vigoare, oricât de formaliste ar deveni.
Și independentul Victor Ponta a rămas fără o postare nemarcată de pe pagina oficială de Facebook. Acesta ne-a transmis că nu va contesta decizia și că a șters postarea.
Nu în ultimul rând, 7 postări făcute pe TikTok de mai mulți utilizatori care-l susțin pe candidatul independent Nicușor Dan trebuie eliminate, deoarece conțin îndemnuri la vot.
În replică, Nicușor Dan a ținut să menționeze că are un singur cont de TikTok, verificat prin bifă albastră, care respectă legislația electorală în vigoare.
Experții în social media spun că unii dintre utilizatori au găsit deja metode ca să păcălească legea electorală, cum ar fi postarea unor story-uri, care se șterg după 24 de ore.
Dragoș Stanca, expert social media: „E deja lucrul consumat, dacă el a făcut deja 1 milion de vizualizări. Suntem într-o poziție de șah-mat democratic. Ne uităm cum platformele se prefac că iau măsuri, cum autoritățile bat cu pumnul în masă și la final democrația are de suferit și societățile noastre sunt din ce în ce mai disfuncționale”.
Ce trebuie să faceți la o postare electorală neconformă
Atunci când vedeți o postare electorală pe care o considerați neconformă, o puteți semnala completând un formular pe site-ul BEC.
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți e să precizați entitatea către care trimiteți plângerea, în cazul nostru Biroul Electoral Central. Apoi, completați cu datele personale. Ulterior, trebuie să menționați mai multe informații despre clipul pe care-l reclamați, cum ar fi, data, ora și platforma, alături de link-ul postării. Trebuie să spuneți și de ce trebuie ștearsă postarea. De exemplu, reclamă nemarcată pentru un candidat la alegerile prezidențiale.
La final, adăugăm drept probe, capturi de ecran sau înregistrări audio sau video.
Conform procedurii, dacă plângerea este isă, rețelele sociale sunt somate să elimine conținutul ilegal. Chiar dacă e șters, cei în culpă riscă amenzi cuprinse între 15 mii și 50 de mii de lei.