Elon Musk și-a testat sateliții Starlink în România. ANCOM cere reguli noi pentru internet mai rapid prin satelit
Premierul Ciolacu anunță că România îl ajută pe Elon Musk să ofere servicii mai bune de telefonie și internet.
După ce mai multe luni, la noi în țară, au fost făcute teste, în premieră, compania americană SpaceX, dar și ANCOM, vor milita pentru ca forurile internaționale să crească puterea de emisie, nu doar pentru sateliții Starlink, dar și pentru alte companii care au sateliți similari.
Dacă va fi așa, țara noastră ar beneficia de pe urma acestei tehnologii, mai ales în zonele unde nu există acoperire. Președinta companiei SpaceX a mulțumit României pe platforma X.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Mă bucur, în final, că suntem parteneri cu o companie americană de top, SpaceX, deținută de Elon Musk, pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de sateliți”.
Regulile actuale spun că sateliții de generație nouă, cum sunt și cei ai lui Musk, au voie să funcționeze numai într-o limită de densitate a fluxului de putere, ca să nu interfereze cu sateliții din generații mai vechi.
La testele făcute la noi în țară, în colaborare cu ANCOM și MApN, compania americană a adus antene și a crescut limitele de putere ale sateliților, fără ca aceștia să dăuneze altor tehnologii. Premierul României a mandatat Autoritatea Națională pentru istrare și Reglementare în Comunicații să militeze pentru ca reglementările internaționale cu privire la sateliți să fie schimbate – nu doar pentru compania lui Musk, dar și pentru alte firme care au servicii similare.
Cristian Presură, fizician: „Elon Musk își spune așa: dacă aș putea să transmit semnale cu o putere mai mare, aș putea să cresc rata de transmisie a datelor de pe internet. România a arătat că este capabilă să contribuie la a face astfel de teste. Dar mai departe este o decizie internațională, alte state poate vor avea anumite obiecții”.
Pe platforma X, președintele companiei SpaceX a mulțumit țării noastre: „Tehnologia poate aduce îmbunătățiri și în domenii precum cel medical și militar, unde este nevoie de o transmisie foarte rapidă de date”.
Pe lângă posibilitatea ca în viitor să beneficieze de acoperire mai mare a serviciilor de telefonie și de internet, nu este exclus ca România să poată negocia și alte beneficii.
Marian Hurducaș, specialist în tehnologie: „Cu siguranță este benefic pentru România, pentru că România are foarte multe zone moarte, zone albe, în care nu există semnal de telefon, de internet. Un parteneriat cu SpaceX în segmentul ăsta de distribuție a internetului poate să ducă mai departe și la un parteneriat în ceea ce privește o colaborare pentru spațiu”.
Schimbarea standardelor internaționale ar putea dura ani de zile, spun specialiștii din domeniu.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare: 30-04-2025 19:45