Gruparea care voia scoaterea României din NATO ar fi cooptat 10.000 de susținători prin mesaje publicate pe internet
Marius Semeniuc și Adrian-Robertin Dinu, acuzați de trădare și legături cu agenți ai unor puteri străine, au fost găsiți de poliție și duși în arest. Cei doi erau căutați de joi de autorități.
Alți patru membri ai organizației cu caracter militar au fost plasați sub control judiciar.
Ancheta referitoare la grupul care voia scoaterea României din NATO, desființarea partidelor politice și instalarea unui Guvern propriu continuă.
Organizația Comandamentul „Vlad Țepeș” are la bază șase membri fondatori, acuzați acum de trădare. Ei se folosesc de imaginea generalului maior în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani. Procurorii susțiin că liderii organizației au inițiat o campanie pentru atragerea mai multor persoane, inclusiv din cadrul Sistemului Național de Aparare, Ordine Publică și Securitate, care sunt de acord cu pozițiile antioccidentale promovate de organizatție.
Prin videoclipuri propagandistice publicate pe internet, suspecții susțin că ar fi convins până la 10.000 de persoane să adere la cauza lor. Procurorii spun că gruparea și-a stabilit ca obiective principale „ieșirea României din NATO, declararea neutralității și încheierea unui tratat strategic cu Federația Rusă”.
Își ofereau simbolic grade militare de general
Organizația s-a dezvoltat după modelul unei structuri militare, cu stat major și personal de executie, iar membrii fondatori își ofereau simbolic grade militare de general.
„Nu suntem organizație, nu suntem înscriși undeva, noi suntem o asociație liber consimțită, îmi placi pentru că ești bun român. - Da. - Hai să lucrăm împreună la un sistem de... ex-colonel, ai fost sef de stat major, hai să lucrăm cum vedem noi o școală militară românească, tradiția Armatei Române.”
Printre liderii săi se numără și Dinu Adrian-Robertin.
„Condiția sine qua non este să fim mulți care suntem treziți și corecți și care nu vrem sânge... nevinovat.”
... dar și Marius Semeniuc, un profesor de limba rusă, care, în 2020, a candidat pentru un loc în Consiliul Local din Sighet.
Marius Semeniuc, pe Facebook: „Sunt reprezentantul unei comunități etnice ai cărei membri se identifică pe baza limbii materne. Îmi doresc ca municipiul nostru să devină o perlă a Maramureșului voievodal.”
Despre cei doi, procurorii DIICOT spun că ar fi călătorit în luna ianuarie la Moscova, ca să pună la cale planul de a prelua puterea de stat în România. Lucrurile stabilite în deplasarea celor doi în Federația Rusă îi erau raportate telefonic generalului Theodoru. Discuțiile au fost interceptate de procurori.
INTERCEPTARE - 28.01.2025, la ora 18:07:30
DISCUȚIE THEODORU IOAN-RADU și LUPU RAUL-MIHAIL, cu privire la mesajele trimise de DINU Adrian-Robertin pe perioada în care acesta se afla în Rusia)
LUPU RAUL MIHAIL: Ce-au zis rușii. Zice: „Considerăm întreruperea alegerilor din România ca o lovitură de stat, dar în România există forțe care vor și pot restabili ordinea și suntem gata să le susținem”. Deci, ne transmit prietenii noștri de dincolo.
LUPU RAUL MIHAIL: Zice așa: „Zi-i venerabilului că mâine primesc verde de la ce am discutat și maxim iunie se întorc armele. Să fie cuminte și pe baricadă. Întreabă-l dacă are noutăți și dacă vrea să-mi transmită ceva. Mâine e ziua cea mare", adică astăzi. „Eu am verde.”
Ancheta procurorilor arată și că liderii organizatiei „Vlad Țepeș” au participat la evenimente organizate de Ambasada Rusiei la București unde ar fi avut legături directe cu personalul diplomatic al Ambasadei Federației Ruse la București.
Diplomați ruși au cules informații din domenii de interes strategic colaborând cu gruparea
Membrii organizației sunt bănuiți că ar fi discutat în mod special cu trei atașați militari ai Ambasadei Rusiei - unul dintre ei fiind colonelul CHUPRINA Alexandr. Ceilalți doi sunt coloneii Victor MAKOVSKIY și IGNATIEV Evgheny. Ambii au fost expulzați din România, după ce s-a descoperit că diplomații ruși au cules informații din domenii de interes strategic colaborând cu gruparea.
Reporter: Cum se raportează ei la Federația Rusă, ce atitudine au avut ei în sala de judecată?
Ion Sîrbu, avocat: Au avut o atitudine corectă, pentru că nu cunoșteau pe nimeni din Federația Rusă.
Reporter: Dar s-au întâlnit cu persoane din Rusia?
Ion Sîrbu, avocat: Cu persoane din Rusia s-au întâlnit doar în cadru oficial."
Anchetatorii spun că cei șase își doreau să desființeze partidele și să-și formeze propriul Guvern, alcătuit din oamenii lor. Intenționau de asemenea imnul național, să adopte o nouă Constituție și să schimbe inclusiv drapelul României. De asemenea, și-ar fi dorit să schimbe numele țării din România în Republica Populară Română, pentru ca în final să intre în sediul Guvernului, dându-le actualilor guvernanți un ultimatul de două ore pentru a părăsi clădirea în mod pașnic.
Dinu Adrian-Robertin: „Ultimul miting, cu finalizare, toată lumea pleacă acasă, toate instituțiile statului se predau poporului român. // Următoarea perioadă va fi ori ei, ori noi.”
INTERCEPTARE - 28.01.2025, la ora 18:07:30
DISCUȚIE THEODORU IOAN-RADU și LUPU RAUL-MIHAIL, cu privire la mesajele trimise de DINU Adrian-Robertin pe perioada în care acesta se afla în Rusia
LUPU RAUL-MIHAIL: Dacă până la vară nu facem pace, Ucraina dispare. Am trecut primul interviu religios cu ghilimelele de rigoare, trebuie informații cu privire la soluția de schimbare a Patriarhului. Nume de propus și nume președinte al statului. Se confirmă.”
Pentru că ar fi intrat în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, ei sunt cercetați acum pentru trădare, faptă pedepsită cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.